Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 29 mars 2017

Ny studie: Att skippa gluten kan ge dig typ 2 diabetes!

Allt fler skippar gluten i kosten av hälsoskäl, trots att de inte är glutenintoleranta. Det kan öka risken för typ 2 diabetes, visar en stor studie.

Det är forskare på folkhälsoenheten vid Harvarduniversitetet i USA som upptäckt detta och studien presenteras av American Heart Association.

De undersökte glutenintaget hos nära 200 000 personer, med data från bland annat den stora ”Nurse´s Health study.

Uppföljning efter 30 år

Det gjordes under lång tid med två mätperioder, den första 1984-1990 och uppföljningen 2010-2013. Resultatet visar de som åt mest gluten, nära 12 gram per dag löpte 13 procents lägre risk att utveckla typ 2 diabetes än dem med det lägsta intaget, under  4 gram per dag.

Får i sig för lite fibrer

Orsaken tror forskarna är att de som äter glutenfattigt får i sig för lite av de skyddande kostfibrer som finns i glutenrik mat, särskilt i fullkornsprodukter.

Dock finns mycket nyttiga kostfiber i frukt och grönt som den som vill undvika gluten istället kanske kan öka sitt intag av.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen