Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 november 2018

Ny studie: Fet mat inte farligt för hälsan

Fet mat behöver nödvändigtvis inte orsaka fetma. Det visar nya forskarrön från Köpenhamns Universitet.

– Man kan äta mycket fett utan negativa konsekvenser, säger Bente Kiens, professor vid Köpenhamns universitet, till danska nyhetsbyrån Ritzau.

 En dansk studie visar att det inte finns någon hälsorisk med att äta fet mat under lång tid.
En dansk studie visar att det inte finns någon hälsorisk med att äta fet mat under lång tid. FOTO: iStock

Fet mat är det samma som fetma. Så har det länge låtit. Men nu har en färsk studie från Institutionen för idrott och näringslära vid Köpenhamns Universitet kunnat visa att det inte finns någon hälsorisk med att äta fet mat under en lång period, rapporterar danska BT. Resultaten förvånar dock inte forskarna.

– Vi har länge haft hypotesen att fett i kosten inte i sig orsakar livsstilssjukdomar, säger Bente Kiens, ansvarig professor för studien till nyhetsbyrån Ritzau.

Läs också: Så håller du vikten – 4 enkla regler

Fet diet gav positiva resultat

18 ”otränade och lätt överviktiga” män i åldern 30-40 deltog i studien. Under sex veckor fick deltagarna äta en kost där över 60 procent av kaloriintaget kom från fett.

Enligt forskarna hade ingen av männen fått försämrad hälsa till följd av kosten. Det var snarare så att de mådde bättre!

Det som händer i kroppen är att fettet förbränns före kolhydraterna – kroppen har den fantastiska förmågan att anpassa sig efter det som intas.

Läs också: Så fungerar antiinflammatorisk mat

Mängden mat har störst betydelse

Det forskarna kunde se som positiva konsekvenser var att regleringen av blodsockret i levern förbättrades. Men det betyder inte att det är fritt fram att vräka i sig fet mat.

– Det är om man äter för mycket som det är negativt, inte typen av mat man äter. Kalorier är kalorier och man kan inte prata om bra och dåliga kalorier. Men däremot bra och dåliga matvanor, säger Bente Kiens.

Det är helt enkelt aldrig hälsosamt att äta en ensidigt fet kost, utan vitaminer, fibrer och mineraler är fortsatt viktiga beståndsdelar för att hålla en god hälsa.

Läs också: Så minskar du risken för att drabbas av diabetes typ 2

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen