Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 14 maj 2019

Ny studie: Kemikalier från solskydd tränger in kroppen

Kemikalier i solskyddsmedel tar sig in genom huden och in i blodet. I vissa fall är halterna så höga att de kan vara en hälsorisk, visar en ny stor studie.

 En ny stor studie visar att solskyddsmedel inte bara stannar på hudens yta, utan tränger igenom och hamnar i blodet.
En ny stor studie visar att solskyddsmedel inte bara stannar på hudens yta, utan tränger igenom och hamnar i blodet. FOTO: Marko_Marcello

Solskyddsmedlens UV-filter ska ligga som en hinna på huden och hindra solens skadliga ultravioletta strålar att orsaka brännskador och i värsta fall hudcancer på sikt.

Hamnar i blodet

Men nya rön visar att filtren själva kan utgöra en möjlig hälsorisk. För de stannar inte bara på hudens yta, utan tränger igenom och hamnar i blodet.

Det visar en studie (obs: extern länk) finansierad av FDA, USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet.

Regelbundna blodprover

I den fick 24 friska personer testa fyra olika solskyddsprodukter under sju dagar och smörja in sig enligt anvisningarna på förpackningarna.

Under tiden tog forskarna regelbundna blodprover på deltagarna. De visade att alla typer av UV-filter passerar in genom huden och ut i blodet.

Över gränsvärdet

Under den vecka som studien varade steg halterna av dessa kemikalier för varje dag. Redan den första dagen uppmättes nivåer som låg över FDA:s gränsvärden.

Därför anser myndigheten att det behövs utökade toxikologiska tester av solskyddsmedlen för att utvärdera om de kan innebära någon risk för allvarligare biverkningar, som i värsta fall cancer eller fosterskador.

UV-filter i urinen

Även en tidigare dansk studie har hittat halter av UV-filter i urinen hos förskolebarn.

Men forskarna betonar också att bara för att ämnena har hittats i blodet och i kroppen inte betyder att de är farliga. Inte heller att man måste sluta använda solskyddsmedel, särskilt inte personer med känslig hud som lätt bränner sig i solen.

Ger falsk trygghet

Även andra studier har visat att solskyddsmedel kan ge en falsk trygghet och innebära att människor vistas länge i solen, utan att märka att de utsatts för skadlig strålning då huden inte blir röd.

Täckande kläder

Att söka upp skuggan mitt på dagen eller ha täckande kläder och hatt eller keps kan vara ett smartare sätt att skydda sig mot solen skadlig strålning.

Läs också: Nya rön: Skippa solskyddskrämen – solen är livsviktig!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen