Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 20 april 2018

Ny studie: Tre koppar kaffe om dagen skyddar hjärtat

Många med hjärtproblem får rådet att avstå kaffe. Men ny forskning visar att drycker med koffein kan vara skyddande.

 Upp till tre koppar kaffe om dagen kan vara en hälsokur för hjärtat.
Upp till tre koppar kaffe om dagen kan vara en hälsokur för hjärtat.

En vanlig uppfattning är att man ska undvika kaffe och te om man har förmaksflimmer eller andra rytmrubbningar i hjärtat. Men nu har australiska forskare kommit fram till att förmaksflimmer faktiskt minskar vid kaffedrickande, skriver Svt.se.

Lägre risk med kaffe

I en studie med nästan 230 000 personer upptäckte forskarna att andelen med förmaksflimmer minskade med 6 procent. I en annan studie med cirka 116 000 personer hade kaffedrickarna hela 13 procent lägre risk att drabbas.

Resultatet av forskarnas analyser har publicerats i tidskriften JACC: Clinical Electrophysiology.

En kopp kaffe innehåller ungefär 95 milligram koffein, som är en centralstimulerande substans. En förklaring till att kaffe kan ge en skyddande effekt är bland annat att koffein också är en stark antioxidant.

Läs också: Så gör du godaste kokkaffet – över öppen eld

Undvik energidryck

Men det gäller att dricka kaffe med förnuft. För stora doser koffein är inte bra. Energidrycker kan innehålla så mycket som 500 milligram koffein per burk och bör undvikas av personer med hjärtrytmrubbningar.

Men upp till 300 milligram koffein eller tre koppar kaffe per dag kan till och med verka skyddande för personer med hjärtproblem, visar studien.

Trovärdigt underlag

Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska institutet tycker att det är en trovärdig sammanställning, baserad på ett väldigt stort patientunderlag.

– Och resultatet är jätteintressant med tanke på att det finns folk som alldeles i onödan tror att kaffe är farligt. Då är det intressant att veta att ”nej, det är inte farligt”, och att det till och med är skyddande mot arytmier, säger hon till SVT.

Läs också: Sex av Sveriges mest klassiska konditorier

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen