Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 maj 2018

Ny studie: Varannan oroar sig för närståendes drickande

En ny undersökning visar att det är vanligt att oroa sig för närståendes alkoholvanor. Och ofta är magkänslan rätt.

 Vanligt med oro över anhörigas alkoholkonsumtion.
Vanligt med oro över anhörigas alkoholkonsumtion. FOTO: PeopleImages

Det är Kantar Sifo som gjort en undersökning på uppdrag av Systembolaget. 2717 personer intervjuades under april och början av maj i år.

Den visar att nära hälften, 47 procent, av svenskarna har känt oro för alkoholkonsumtionen hos en eller flera personer i omgivningen. Bland kvinnor i åldrarna 30-49 var siffran ännu högre, 62 procent.

63 procent tar samtalet

Och oron gäller främst att närstående använder alkohol för att försöka lindra psykiska eller fysisk besvär. En slags ”självmedicinering” som är en riskfaktor för att utveckla ett alkoholberoende.

Av dem som oroar sig har 63 procent tagit upp det med personen i fråga. I de allra flesta fall är ens magkänsla rätt. Och ett bra samtal kring problemet kan bli en viktigt ögonöppnare för personen.

Visa att man bryr sig

Men det är ett känsligt ämne och viktigt att inte bli skuldbeläggande och anklagande, visar forskning. Att visa att man bryr sig om personen, berätta att man känner oro för honom eller henne.

På Beroendecentrum i Stockholm använder man sig av det amerikanska CRAFT-programmet (Community Reiforcement Approach and Family Training). I det finns bland annat har en modell för känsliga samtal om missbruk.

Välja rätt tillfälle

Att man är positiv, kortfattad, fokuserar på vissa konkreta beteenden, visar förståelse och sätter ord på sin egen oro i stället för att bara tjata eller skälla på personen. Och väljer rätt tillfälle.

– Det bästa är att ta upp frågan när personen mår bra och inte är berusad eller i affekt. Även om det kan kännas motigt att ta upp det när man har det lugnt skönt så är bäst, säger Anders Hammarberg, läkare och psykoterapeut på Beroendecentrum i Stockholm.

Läs också: Så undviker du att dricka för mycket i sommar! Alkoholterapeutens 10 råd!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen