Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 juni 2017

Ny svensk forskning: Broccoli motverkar diabetes

Broccoli har tidigare visat sig ha effekter mot både cancer och inflammationssjukdomar. Nu har forskarna upptäckt att grönsaken har superkrafter även mot diabetes.

 Broccoli har en rad positiva hälsoeffekter. Nu har forskarna upptäck ännu en.
Broccoli har en rad positiva hälsoeffekter. Nu har forskarna upptäck ännu en. FOTO: Istock

Svenska forskare har kommit fram till att broccoli kan sänka blodsockernivåerna hos patienter med diabetes.

Forskningen bestod bland annat av en stor studie där patienter som åt broccoliextrakt med höga halter av antioxidanten sulforafan visade sig ha väsentligt sänkta blodsockernivåer.

– Mycket talar för att det här kan bli ett värdefullt tillägg till existerande läkemedel, säger Anders Rosengren, docent i metabol fysiologi vid Göteborgs universitet.

Snabbare än läkemedel

Studien har pågått i flera år vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Nu har den alltså ringat in antioxidanten sulforafan, som tidigare studerats för behandling av cancer och inflammationssjukdomar, som verksam även mot diabetes.

– Sulforafan angriper en central mekanism bakom diabetes och har en snäll biverkningsprofil. Som functional food kan det nå patienterna snabbare än ett läkemedel, säger Anders Rosengren.

Fyra kilo om dagen

En daglig dos sulforafan utvinns ur fyra till fem kilo broccoli och målet är att inom två år ha tagit fram ett functional food-preparat som hjälper mot diabetes 2.

Utvecklingsarbetet görs ihop med Lantmännen.

Läs också: Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen