Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 oktober 2019

Ny svensk studie: Hundägare lever längre

Nu finns ännu ett skäl att älska din hund! Den förlänger ditt liv, särskilt efter en hjärtinfarkt eller stroke.

 Hundägare lever längre och klarar sig bättre efter en hjärtinfarkt eller stroke, visar en ny studie vid Uppsala universitet.
Hundägare lever längre och klarar sig bättre efter en hjärtinfarkt eller stroke, visar en ny studie vid Uppsala universitet. FOTO: Istock

Det är en ny studie vid Uppsala universitet som har samkört data från Jordbruksverkets hundägareregister, Svenska kennelklubbens register och det svenska Patientregistret.

3,4 miljoner svenskar

Redan 2017 gjorde de en första studie som visade att hundägare hade lägre risk att dö i hjärtsjukdom och andra sjukdomar efter 12 år uppföljning.

Totalt ingick 3,4 miljoner tidigare hjärtfriska svenskar i åldern 40-85 år.

Den nya studien visar att hundägande dessutom ger mätbart lägre risk att dö efter en hjärtinfakt eller stroke.

Ökad livslängd

Den ökade livslängden var särskilt stor bland ensamstående.

Risken att dö för ensamstående hjärtinfarktspatienter med hund är 33 procent lägre än hos samma patientgrupp som inte har hund.

Läs också: Så håller du hunden frisk – 9 tips från veterinären!

Minskar social isolering

Men även hos hjärtinfarktpatienter som har familj minskar hunden risken att dö, med 15 procent.

Vad gäller strokepatienter minskar hundägande risken att dö med 27 procent hos ensamstående och 12 procent hos strokepatienter med familj.

– Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor.

Mer fysisk aktivitet

Det säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, som lett studien.

– Att ha hund är också en bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående, forsätter hon.

Läs också: Sveriges mest populära hundraser

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen