Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 februari

Nya glasögon – här är optikerns bästa tips

Tillsammans ska glas och bågar hjälpa dig att se bättre, men också bilda en snygg helhet! Håkan Broman är optiker och ger råd om bågar och glas när du testar nya glasögon.

 Det är viktigt med rätt bågar. Är bågarna för små eller för stora glider de antingen ned på näsan eller kan trycka obekvämt.
Det är viktigt med rätt bågar. Är bågarna för små eller för stora glider de antingen ned på näsan eller kan trycka obekvämt. FOTO: iStock

Bågarna och glaset är bästa kompisar med varandra! Först behöver en optiker veta vilket synfel personen har för att kunna välja rätt glas med rätt styrka. I nästa steg väljs rätt bågar som behöver gå ihop med det utvalda glaset.

 Håkan Broman använder terminalglasögon med högteknologiskt glas.
Håkan Broman använder terminalglasögon med högteknologiskt glas. FOTO: Synsam

– Detta för att det ska bli ett så bra slutresultat som möjligt. Någon som är närsynt kan inte ha vilka bågar som helst. Då är det bra med en båge som är lite tjockare som täcker kanterna lite. Bågen ska inte vara alldeles för stor heller för ju större bågen är desto tjockare blir kanten på glaset, menar optikern Håkan Broman på Synsam.

Ha gott om tid till bågarna

Var inte stressad utan se till att du har gott om tid när du ska testa bågar. Prova, känn och kläm! Var inte rädd att diskutera dina funderingar med experter som dagligen arbetar med glas, bågar, färg och form och som har erfarenhet. Men framför allt, känn in vad som känns bra för just dig!

Läs också: 7 vanliga myter om synfel

 Det finns söta hjärtformade bågar för den som vill sticka ut lite.
Det finns söta hjärtformade bågar för den som vill sticka ut lite. FOTO: Synsam
 De finns bågar på glasögonmarknaden som är miljövänliga och består av 69 procent biobaserat material, trämassa och vegetabiliska oljor.
De finns bågar på glasögonmarknaden som är miljövänliga och består av 69 procent biobaserat material, trämassa och vegetabiliska oljor. FOTO: Synsam

Vänj ögonen vid glaset

Det kan kännas ovant i början när du fått hem ett par glasögon från en optiker. Då kan det vara bra med lite tålamod för att låta ögonen få tid att verkligen vänja sig vid glaset.

– Det kan ta upp till två veckor att vänja sig vid den nya styrkan. Hjärnan kommer att anpassa sig till glasögonen och redan efter några dagar kommer det att kännas bättre, säger Håkan.

Skillnader i olika glas

Enligt optiker Håkan Broman så är det stor skillnad mellan olika glas och kvaliteteten på glaset. Ett enkelt tillverkat progressivt glas bygger på en teknik som begränsar hur man ser åt sidorna, medan den senaste moderna tekniken med högteknologiskt glas bygger på en metod där man kan mäta ögon- och huvudrörelse för att få mer kunskap om personens öga för att göra en bättre glasanpassning.

– Det blir lättare att vänja sig vid detta glas för att läsfälten är bredare och för att de är optimerade specifikt för dig, menar Håkan Broman.

Läs också: Därför ska du använda glasögon

Lär dig titta rätt

När man har fått hem ett par när- eller rumsprogressiva terminalglasögon kan det också kännas lite ovant i början och man behöver lite tid för att hitta rätt i glaset.

– Man ser i den övre delen på längre håll, den nedre delen på närmre håll och så har du lite suddiga fält i kanten. Det tar tid när man ska läsa beroende på var skärpan ligger.

Arbetsglasögon

Terminalglasögon med närprogressivt glas gör att man ser hela skrivbordet skarpt, både skärmen och det man vill läsa. Man får ett mycket brett synfält, men saker ute i rummet blir suddiga. Rumsprogressiva glas ger dig möjlighet att se skarpt från läsavstånd ut till cirka 4 till 5 meter vilket gör att de fungerar bra att bära i en inomhusmiljö, men ger fortfarande en ergonomiskt korrekt arbetsställning vid ditt skrivbord. Läsfältet blir aningen mer begränsat i sidled jämfört med ett närprogressivt glas. Trots att glasen funkar bra inomhus så begränsas seendet på avstånd och man kan till exempel inte köra bil med dessa glasögon utan de är ett komplement till de vanliga glasögonen.

Optikerns 4 bästa tips när du väljer glasögon

1. Gå till en optiker som du känner dig trygg med

Se till att ta hjälp av en duktig optiker och gör en ordentlig synundersökning.

2. Lyssna på tips och råd från experter

Ta hjälp av personalen i butiken för att se till att du får rätt glas till din båge. Det är olika kvalitet på olika glas och se till att dina glasögon möter upp dina behov.

3. Avsätt tid

Avsätt tid att testa bågar. Se till att du inte är stressad och att dina behov blir mötta för det är då som du kommer bli som mest nöjd.

4. Var modig … om du vill!

Det är helt accepterat att bära glasögon och populärt i dag. Tiderna har förändrats! Du går sällan med samma tröja, varför då alltid gå med samma glasögon? Det är kul att variera lite.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen