Nya rön: Därför ska du äta mer bladgrönsaker varje dag!
Nu finns ännu ett skäl till att äta spenat, rucola och andra gröna bladgrönsaker. De innehåller en helt eget "supersocker" med stark effekt på tarmfloran. Läs också om 4 andra hälsoskäl att äta bladgrönt!
Det är forskare i Australien som hittat en ovanlig sockermolekyl i gröna bladgrönsaker. Den kallas SQ, sulfoquinovose, och innehåller svavel vilket är en förklaring till dess kraftfulla effekt på tarmfloran, Sockret i bladgrönt både stoppar ”dåliga” bakterier från att kolonisera tarmen och får de goda bakterierna att frodas, vilket ger en frisk tarmflora.
– Varje gång vi äter bladgrönsaker intar vi betydlig mängder av detta SQ-socker, som användssom energikälla för de goda tarmbakterierna, säger en av forskarna bakom upptäckten, Ethan Goddard-Borger från Walter och Eliza Hall Institute of Medical Research i Australien.
Hoppas kunna utveckla ny antibiotika
Sockret bryts ned av bakterierna med ett särskilt enzym, YihQ, som forskarna i framtiden hoppas kunna använda till att utveckla nya sorters antibiotika.
– Det skulle ge möjlighet att bekämpa svåra former av tarmbakterier, samtidigt som den goda tarmfloran lämnas orörd, säger Ethamn Goddard-Borger till Physorg.
Några vanliga bladgrönsaker är: spenat, ruccola, grönsallad, grönkål, mangold, basilika, broccoli, spetskål, bok choi, nässlor, kirskål, maskrosblad och blast från morot, rädisor och rödbetor.
Nyttiga ämnen i gröna bladgrönsaker: folsyra, betakaroten, lutein, K-vitamin, C-vitamin, klorofyll, fibrer, antioxidanter, nitrat med mera.
Läs också: 6 tips på hur du näringsmaxar din mat
4 skäl till att frossa i bladgrönt!
1. Minskar risken för grön starr
Gröna bladgrönsaker är rika på nitrater som blir till kväveoxider i kroppen, som vidgar blodkärlen och ökar blodflödet. Så att äta mycket spenat, mangold, sallad och annat bladgrönt kan minska risken med 21 procent för grön starr överhuvudtaget och med 41 procent för grön starr av den typ som beror på sämre blodflöde. Detta enligt en studie som publicerats online i JAMA Ophtalmology.
2. Håller hjärnan ung
En studie i Boston, USA, ed över 950 äldre personer visade att bladgrönt skyddar hjärnan. De som åt 1-2 portioner bladgrönt (á 100 gram) per dag hade en hjärnfunktion motsvarande en 11 år yngre person och minskad risk att drabbas av Alzheimers sjukdom.
3. Sänker blodtrycket
Gröna bladgrönsaker är rika på nitrater som när man äter dem omvandlas till en nyttig form av nitriter och som i sin tur blir till ännu nyttigare kväveoxider. Dessa gör att blodkärlen slappnar av och att hjärtat inte behöver pumpa lika hårt för att få blodet runt i kroppen. Spenat och grönsallad är extra rika på nitrater.
4. Skyddar mot typ 2 diabetes
En brittisk studie visar att en extra portion (100 gram) av gröna bladgrönsaker varje dag kan minska risken att drabbas av typ 2 diabetes med upp till 14 procent. Orsakerna är dels att bladgrönt är rika på antioxidanter, vitaminer och viktiga mineraler som magnesium och kalium, dels omvandlas till nyttiga kväveoxider.
Läs också: Ät dig smart! 9 livsmedel som vässar hjärnan