Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 23 november 2017

Nypremiär för höghjulingarna

Höghjulingar har länge ansetts vara cykelvärldens dinosaurier. Fantastiska men utdöda. Nu är en retrorevansch på gång när världens enda specialbutik börjar sälja cyklarna med gigantiska framhjul och pyttesmå bakhjul

Butiken öppnar i Tomelilla i dagarna. Ägaren, Per-Olof Kippel, betecknar butiken som den enda i sitt slag i världen på över 100 år.

Läs också: 15 roliga sätt att pimpa din cykel

Serietillverkning sänker priset

Butiken innebär en fortsättning på företaget Standard Highweels som tillverkar höghjulingar och som startade av Per-Olof Kippel 2013, skriver Sveriges Radio P4 Kristiansstad.

Höghjularna (På engelska: Penny Farthing) hade sin storhetstid under 1800-talet men blev sedan utkonkurrerade av moderna och mer praktiskt användbara cyklar.

Höghjulingar har varit dyra att köpa, men de cyklar som säljs i butiken är serietillverkade och kostar inte mer än många elcyklar.

Läs också: Cykla säkert! 12 viktiga tips för bra cykelvett i trafiken

”Helt galet”

På hemsidan beskriver Per-Olof Kippel cykling på en höghjuling som något ”spektakulärt, fartfyllt och helt galet”.

”Det är som att en andra gång i livet lära sig cykla; precis som för sjuåringen öppnas en ny dimension av livet. Frihetskänslan och adrenalinpåslaget är omedelbart”, säger i ett pressmeddelande som citeras av SVT Nyheter.

Den som har svårt att se den praktiska nyttan med en sådan cykel kan börja träna och tävla med dem.

I såväl USA som i Europa har det varit populärt med höghjulingtävlingar, så kallade Farthing-race, och även i Sverige hålls sådana tävlingar.

Läs också: Byborna byggde egen cykelväg – nu kan barnen cykla säkert

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen