Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 oktober 2019

Nytt hopp för allergiker – så kan matallergi tränas bort

Ny forskning ger mjölk-, ägg- och jordnötsallergiker nytt hopp. Flera studier har visat goda resultat när det gäller att träna bort matallergi.

 Allergenen injekteras i kroppen i små mängder, i kombination med ett läkemedel som dämpar de allergiska reaktionerna.
Allergenen injekteras i kroppen i små mängder, i kombination med ett läkemedel som dämpar de allergiska reaktionerna. FOTO: istock

Det är barnläkaren och forskaren Caroline Nilsson som i en artikel på Forskning.se framhäver de goda resultaten som uppnåtts genom att träna upp kroppens immunförsvar, i stället för att undvika livsmedel eller allergener.

Oral immunterapi är en behandling som utförs av vården – alltså inget du ska testa på egen hand. En liten mängd allergen, till exempel jordnötter, ges via munnen. Sedan ökas dosen försiktigt under några månaders tid. Den som har mycket svår allergi får inte delta i studierna och man måste vara fullt frisk.

Läs också: Kim har provat nya behandlingen mot pollenallergi: ”Fått ett nytt liv

Mycket biverkningar

Behandlingen är dock inte smärtfri. En forskningsstudie från Kanada som publicerades sommaren 2019 pekade på de många biverkningarna och kräver ytterligare kunskapsinsamling innan oral immunterapi börjar användas brett.

– Det är en krävande behandling för patienterna eftersom de får mycket biverkningar i form av allergiska reaktioner. Hela 95 procent av deltagarna får någon form av biverkning. Och ett fåtal får en svår allergisk reaktion, säger Caroline Nilsson.

Läs också: Vädring är oväntat effektivt visar studie!

Kombineras med dämpande läkemedel

Det som Caroline Nilsson framhäver är dock att om försök med oral immunterapi kombineras med läkemedlet Xolair, som används mot allergisk astma (IgE-blockerare), så förhindras den allergiska reaktionen samtidigt som kroppens immunförsvar utsätts för allergenen.

Lyckade försök

Ett försök gjordes på en mjölkallergiker i Sverige. När kvinnan fick en viss mängd Xolair så reagerade hennes blodceller inte längre på mjölk. Under skydd av läkemedlet kunde hon då dricka en liten mängd mjölk, som efter ytterligare blodprover ökades på i mängd. När läkemedlet trappades ner steg för steg fanns den goda effekten fortfarande kvar.

Fortsatta försök har gett både positiva och negativa resultat och forskarna tror att lösningen kan vara att starta med behandlingen tidigare i livet – redan när ett barn är nio månader. En amerikansk studie har visat på att behandling i låg ålder inte orsakar lika mycket biverkningar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen