Nytt vaccin mot pollenallergi – Katarinas räddning mot pollenallergi
I vår kan Katarina Björling i Eskilstuna njuta av picknick i det gröna med barnen. Räddningen blev den nya metoden tablettvaccinering mot pollen.
Ända sedan tonåren har Katarina Björling, 43, plågats av svår pollenallergi och än värre blev det när hon blev mamma till Albert, 10 och Wesley, 6.
Våren 2020 fick hon en ordentlig pollendipp. Extremt höga pollenhalter virvlade runt i luften och allergin mot träd och gräs bröt ut tidigt. För Katarina kändes hela vårsäsongen som en enda lång och seg förkylning med kliande och rinnande ögon, nästäppa och halsont. Dessutom kom covid.
– Plötsligt blev det jobbigt att stå i matkön och nysa. Jag testade mig hela tiden för att utesluta smitta. Men det var ju pollen, säger Katarina.
Stängda fönster
Särskilt fotbollsträningen och lekparken med pojkarna har varit tuff under perioder med höga pollenhalter. Hemma hölls fönstren stängda och hon dammsög och våttorkade golven flera gånger i veckan.
– Jag klarade våren skapligt med antihistamintabletter, spray och ögondroppar men medicinerna gjorde mig trött och jag ville bli långsiktigt bra. Jag vill ha bättre livskvalitet och fungera normalt både på jobbet och fritiden.
Bestämde sig för att testa
På hösten googlade Katarina och läste om den nya vaccinationsmetoden för de som lider av björkpollenallergi, tablettläkemedlet Itulazax som behandlar orsaken till allergisjukdomen och inte bara lindrar symtomen. Hon bestämde sig för att testa.
– Jag ville se om det var möjligt att slippa allergin och få njuta av våren med mina pojkar.
Allergisk mot björk och gräs
Katarina fick snabbt en tid på en privat öron-näsa-hals-mottagning, där hudpricktest visade att hon var allergisk mot björk och gräs.
– Läkaren diskuterade metoder för hyposensibilisering. Tablettvaccinering kändes enkel och bekväm.
Första tabletten fick hon ta på mottagningen för att se om den gav några reaktioner. Därefter har hon tagit den själv när det passar.
– Det är inte jobbigt alls. Tabletten har så lite biverkningar. Det kan pirra lite i läpparna när tabletten smälter under tungan, som kolsyra ungefär. Men det är mest de första veckorna.
Känner stor skillnad
Sedan november 2020 tar Katarina en tablett varje dag. I våras 2021 började hon även med tablettvaccinering med Grazax mot gräs. Behandlingen pågår i tre år.
– Jag känner mig så lättad. Jag känner stor skillnad redan. För första gången på många år ser jag fram mot våren och hoppas kunna njuta av en helt ny vårupplevelse.
Läs också: Pollensäsong – då blommar växter och träd
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.