Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 24 mars 2017

Nyupptäckt trafikfara: Du kan bli av med körkortet

En larmrapport från 2016 visar att nära en miljon svenskar skulle kunna förlora körkortet! Är du i riskzonen?

FOTO: Istock

Många bilförare kan utgöra en trafikfara utan att veta om det. Det visar undersökningen Synbesiktningen som har genomförts för åttonde året i rad. Den görs i samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik och i den fick 1296 bilister fick göra ett syntest.

Resultatet är alarmerande och visar att 1, 3 miljoner svenskar kör med trafikfarlig syn (ser oskarpt på 1-2 meters avstånd) och att 750 000 ser så dåligt att de inte skulle klara syntestet för att få ta körkort idag.

Totalt 20 procent av svenska bilförare ser så dåligt att de utgör en trafikfara. Det är en ökning med 5 procent sedan 2013.  Nu kommer politiska krav på obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse från 45 års ålder.
– Att säkerställa att alla bilförare har trafiksäker syn är en enkel åtgärd för ökad säkerhet,  säger Leif Petterson (S), ledamot i riksdagens trafikutskott.

Även förarna behöver ”besiktning”

Även 9 av 10 bilister i undersökningen svarar att de vill ha lagkrav på regelbundna syntester för bilförare. Det vill även optikerbranschen:

– Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har. Trenden med att allt fler kör med trafikfarlig syn är ytterst oroande, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik.

Och på Bilprovningen hoppas man att larmrapporten ska få flera bilförare att själva göra en ”synbesiktning”.

– Förhoppningsvis leder den till att fler bilister tar ansvar för sin och andras säkerhet i trafiken inte bara genom att besikta bilen utan även genom att regelbundet kontrollera sin syn, säger Cecilia Blom Hesselgren.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen