Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 mars 2019

OCD – allt om tvångssyndrom

En till två procent av Sveriges befolkning lider av ODC, ett allvarligt tvångssyndrom. Detta bör du känna till om sjukdomen som orsakar stort lidande.

 OCD är ett tvångssyndrom som kan innebära att man är överdrivet rädd för smitta och tvättar händerna orimligt ofta.
OCD är ett tvångssyndrom som kan innebära att man är överdrivet rädd för smitta och tvättar händerna orimligt ofta. FOTO: Istock

När ångest kopplat till svåra tvångstankar styr hela tillvaron har man troligtvis det som kallas för OCD (Obsessive Compulsive Disorder). Här får du veta vad diagnosen innebär.

Detta är OCD

OCD innefattar tvångshandlingar och -tankar. Man brukar dela in tvång i fyra grupper:

1. Rädsla för kontamination

Kan visa sig genom att man tvättar sig orimligt mycket, duschar eller byter kläder flera gånger om dagen och så vidare.

2. Symmetri

Saker och ting måste stå på ett visst sätt till exempel på ett bord eller i en hylla, annars känns det fel och obehagligt. Saker som står ”fel” kan också ge en känsla av att något hemskt kommer hända.

Läs också: Då är det dags att söka hjälp för tvångstankarna

3. Tvivel

Man kan ha en känsla av ansvar för att förhindra att andra skadas. Ser man en glasbit på marken måste man kanske plocka bort den, annars tycker man att det är ens eget fel om någon gör illa sig på den. Att tvångsmässigt kontrollera dörren, strykjärnet och spisen är andra exempel.

4. Oacceptabla tankar

Man överskattar tankens betydelse så att det blir lika illa att ha en tanke som att faktiskt göra det tanken handlar om. Man får tankar man inte vill ha och som man är rädd för. Ofta handlar tankarna om att skada någon.

Liknande tillstånd

Relaterade tillstånd till OCD är dysmorfofobi (fixering vid upplevda defekter i utseendet), trichotillomani (man rycker loss hårstrån), dermatillomani (att pilla tvångsmässigt i huden) och hoarding (samlarsyndrom).

Mer om tvångssyndrom

Vill du veta mer om tvångssyndrom, gå in på OCD-förbundets hemsida ocdforbundet.se.

Läs också: Självhjälp vid lindriga tvångstankar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen