Odla ditt eget trädgårdsapotek i sommar!
Satsa på doftande, vackra läkeväxter i sommar så kan du få ett trädgårdsapotek till vinter! Här får du odlingsråd och tips om hur du bäst spar växtkraften på burk och flaska!
Att vilda växter som nässlor, johannesört och groblad har medicinska effekter har både kloka gummor och ny forskning visat.
Men det har även många vanliga trädgårdsväxter. Örtterapeuten Marie-Louise Eklöf har skrivit flera böcker om hur man tar till vara naturens läkande ämnen i vilda växter.
Trädgård i hälsans tjänst
Nu har hon skrivit en bok om de odlade växternas potential. Om hur man kan skapa sitt trädgårdsapotek.
– Trädgården har ju varit i hälsans tjänst genom århundradena. Redan Hippokrates, läkekonstens fader odlade läkande örter och sedan klosterträdgårdarna i Europa, säger hon.
Många av de ämnen som finns i både vilda och odlade växter används för att ta fram mediciner.
Till exempel salicin i pilträd, som i kroppen omvandlas till ren salicylsyra med liknande effekt som värktabletter med acetylsalicylsyra.
Komplement till vanlig medicin
Eller ämnet digoxin från fingerborgsblomman, ett ämne som fortfarande används i läkemedel mot hjärtsvikt och förmaksflimmer.
– Men den viktiga funktionen för fytoterapi, örtterapi, är att vara ett komplement till den vanliga medicinska vetenskapen. Man ska vara enormt tacksam för de moderna läkemedlen mot svåra sjukdomar, säger Marie-Louise Eklöf.
Lindra åkommor
Hon betonar att läkeörter kan stödja kroppens egna läkeprocesser vid sjukdomsbehandling – och även lindra olika åkommor.
– Många har ju besvär med matsmältningen till exempel, då kan olika bittra örter hjälpa till, säger hon.
Trädgårdsmästare ger råd
I sin bok ”Trädgårdsapoteket – att bruka och bereda terapeutiska örter” går hon igenom trädgårdens viktigaste apoteks örter och ger sedan tips på hur de kan användas i olika hälsokurer.
Hon tar hjälp av trädgårdsmästaren Ingemar Blomqvist på Hildasholms trädgård i Leksand, som ger kunniga odlingsråd.
Läs också: Så lyckas du med din örtagård!
6 kraftfulla läkeväxter i din trädgård – så använder du dem!
1. Citronmeliss
Läkeämnen: Eteriska oljor, citral och citronella, samt bärnstenssyra och kaffesyra. Citronmeliss kan lindra nervösa besvär och kramp i mag- och tarmsystemet. Kan även lindra vid herpesbesvär.
Odlingsråd: En härdig perenn, 40-80 centimeter hög, som trivs i fuktig, näringsrik och dränerad jord i sol eller halvskugga.
Användning: Torka blad till ett litet lager, se beskrivning nedan. Vid lätt oro och nervösa magbesvär drick te på citronmeliss, se beskrivning nedan. Vid herpesblåsor, prova att göra en infusion att badda med eller skölja munnen med. Se recept nedan.
2. Timjan
Läkeämnen: Rik på antioxidanter men framför allt den eteriska oljan thymol som verkar slemlösande vid luftvägsproblem. Tidigare såldes hostmedicin på apoteket gjort av thymol.
Odlingsråd: En härdig, låg buske som trivs i mager, dränerad jord på en solig växtplats.
Användning: Torka ett lager av timjan (se beskrivning nedan). Gör ett te att dricka tre gånger om dagen i två veckor vid rethosta, slem och luftvägsproblem. Se beskrivning om hur du gör te nedan.
3 Lavendel
Läkeämnen: Särskilt rik på eterisk olja och även garvämnen som har en lindrande, läkande effekt på sår, eksem och brännskador.
Odlingsråd: Flerårig buske som trivs bäst i väldränerad, kalkrik jord i soligt läge.
Användning: Torka ett lager lavendel, se beskrivning nedan. Gör en infusion (beskrivning nedan) att badda irriterad hud och lättare sår och brännskador med. Lindrar och stöttar hudens egen läkning.
4. Röd solhatt
Läkeämnen: Rik på två ämnen, cikoriasyra och alkylamider, som kan hjälpa immunförsvaret mot virus och bakterier genom att aktivera vissa vita blodkroppar. (Personer med autoimmuna sjukdomar, som reumatism bör inte inta röd solhatt, då det kan försämra sjukdomen.)
Odlingsråd: En härdig perenn som blir 60-100 centimeter hög och trivs på solig växtplats i väldränerad jord.
5. Mattram
Läkeämnen: Bitterämnen (seskiterpena, eteriska oljor och pyretrin.
De första två har kramplösande effekt och är bra mot huvudvärk, särskilt dunkande spänningsvärk och migrän. Pyretrin är parasitdödande, förgör insekters nervsystem och ingår ofta i schampo mot fästingar och löss.
Odlingsråd: Kortlivad perenn som självsår sig rikligt. Anspråkslös men trivs bäst i soligt läge och väldränerad jord.
Användning: Torka mattram så att du har ett litet lager, se beskrivning nedan. Gör ”akut-te” vid första känning av huvudvärk/migrän. Drick 2-3 koppar inom en timme för att häva anfallet. Se beskrivning av hur du gör teet nedan.
6 . Oregano
Läkeämnen: Mycket hög halt av antioxidanter och ett ämne i den eteriska oljan, carvacrol, som motverkar bakterietillväxt i till exempel munnen.
Odlingsråd: Flerårig, aromatisk växt som trivs bra i de flesta jordar, om de är solbelysta och dränerade.
Användning: Torka ett rejält lager av oregano (se beskrivning nedan). Gör en infusion (se beskrivning nedan) att gurgla och badda tandköttet med, för att motverkar bakterier och inflammation. Extra tips: Använd den avskalade, hårda oreganokvisten som tandpetare, för extra antiseptisk effekt.
Så torkar du örter
Bred ut växtdelarna glest på ett rent lakan på en mörk, juftig plats, vänd på dem ibland så att de inte möglar.
Man kan även torka i svamptork eller i ugnen på låg värme, 30-40 grader så att läkeämnena inte förstörs.
Så snart örterna är riktigt torra lägg i mörk, tät burk.
Så gör du en infusion
Ta 2 matskedar torkad ört (4 matskedar om den är färsk). Lägg i en kopp och häll 2,5 deciliter kokhett vatten över.
Låt dra i 15-20 minuter under lock och sila. I en ren burk kan en större mängd infusion förvaras i upp till tre dygn i kylskåp.
Så gör du örtte
Ta 2 teskedar torkad ört, eller 4 teskedar om örten är färsk. Lägg i en kopp, häll över 2,5 deciliter kokhett vatten och låt dra i 5-10 minuter
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.