Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 23 mars 2017

Okänd hudsjukdom: Du kan vara drabbad utan att veta om det

Runt 40 procent av alla vuxna drabbas någon gång. Här är symptomen på den vanliga hudsjukdomen de flesta inte ens vet namnet på.

FOTO: Istock

Hudknottror som oftast dyker upp på överarmar, lår, rumpa och kinder, är ett helt ofarligt fenomen. Vanligast är det hos små barn och tonåringar, men även vuxna kan drabbas och då särskilt kvinnor.

Koppling till övervikt

Även om keratosis pilaris, som knottrorna kallas på läkarspråk, kan göra huden lite torr och sträv brukar de inte vara så besvärande rent fysiskt. Däremot kan de förstås se trista ut.

Varför knottrorna uppstår är inte helt klart. Men det finns utan tvekan en ärftlig faktor som spelar in. Risken att få keratosis pilaris är större om man har en nära släkting som också är drabbad. I en del fall finns även kopplingar till exempelvis astma, eksem och övervikt.

40 procent drabbas

Uppskattningsvis får omkring hälften av alla barn och ungdomar symtom någon gång, och runt 40 procent av alla vuxna. Ibland försvinner knottrorna av sig själva och de smittar inte. På nära håll ser de ut som små plitor eller finnar. Många upplever att problemen förvärras vid torrt, kallt väder.

Keratosis pilaris går inte att bota helt, men med tålamod och regelbunden behandling kan du få en stor förbättring. Med andra ord, ge inte upp även om det tar lite tid. Skulle du ändå se noll resultat efter några veckors behandling kan du behöva professionell hjälp av en läkare/dermatolog.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen