Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 juni 2019

Olivia fick diagnosen ADHD som vuxen

Fjärdsjömålan

Hon hade svårt att fokusera och lärarna sa att hon dagdrömde. Först i vuxen ålder fick Olivia diagnosen ADHD.

– När jag har mått dåligt har jag satt mig hos fåren, i skogen eller gått till hästarna.

 Hästarna på gården har gett Oliva lugn och trygghet när tillvaron har känts kaotisk.
Hästarna på gården har gett Oliva lugn och trygghet när tillvaron har känts kaotisk. FOTO: Kristina Wirén

Olivia Johansson har ett leende på läpparna när hon öppnar dörren till huset på gården i byn Fjärdsjömålan. Här bor hon med hund, hästar, får och en get.

Psykisk ohälsa

När hon slagit sig ned vid köksbordet i det rymliga och ljusa köket berättar hon om psykisk ohälsa som hon fajtats med sedan barnsben.

– Jag har alltid känt att jag har varit lite speciell och haft svårt att hantera mina känslor. Jag har mått dåligt till och från och aldrig känt mig riktigt glad, berättar Olivia och hon ser allvarlig ut när hon tänker tillbaka på sitt liv.

Kroppen stängde av

Det var hemma med familjen som hon vågade visa känslorna. I skolan och bland vänner var hon duktig och glad, men hon satt mest tyst på lektionerna och hade svårt att hänga med. Lärarna upplevde att hon tittade ut genom fönstret och dagdrömde. Hon hade svårt att bli klar med uppgifter i tid, att fokusera och göra läxor. Om det var något som intresserade henne lärde hon sig allt, annars orkade hjärnan inte lägga någon energi på det, förklarar Olivia.

Kroppen stängde av

I tonåren drabbades hon även av anorexi.

– Min kropp började stänga av. Jag hade inte blodcirkulation i fötter eller händer. Jag hade en kroppstemperatur på 34 grader och jag var väldigt undernärd.

Läs också: Tommy levde med bipolär sjukdom utan att veta om det

Rop på hjälp

Sett i backspegeln tror Olivia att ätstörningen var ett rop på hjälp.

– Jag har alltid varit smal, och det handlade inte om att jag skulle gå ner i vikt utan det är verkligen en bekräftelse på att det är en sjukdom och självskadebeteende. Jag kände att om jag inte kan ha kontroll över mina känslor eller över mig själv så kan jag i alla fall ha kontroll över maten.

Tampas med kaoset

Efter flera år blev hon frisk från anorexin, men hon tampades fortfarande med kaoset inombords. Ena dagen gick hjärnan på högvarv. Nästa orkade hon inte kliva ur sängen.

Hon var lättstressad, hade svårt med rutiner och kände sig konstant missförstådd. Samtidigt drevs hon av höga krav på sig själv.

Kollapsade på jobbet

En dag på jobbet kollapsade hon av utmattning. Flera vändor till och från psykiatrin resulterade i att hon fick flera diagnoser – ADHD, emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS), depression och panikångest.

– Det var skitjobbigt, samtidigt som det var en lättnad. Det är inte bara någonting jag hade trott eller inbillat mig. Jag har en problematik. Nu kan jag jobba med det. Samtidigt var det en sorg att tänka på varför ingen hade sett detta tidigare.

Diagnosen blev vändningen

Olivia tycker att livet vände i november 2018 när hon fick diagnoserna. I dag går hon i samtalsterapi, både enskilt och i grupp. Hon får läkemedel för ADHD.

– Jag hatar mediciner, men efter att ha pratat med läkare som förklarat hur medicin kan hjälpa mig provade jag.

Lättare att fokusera

Förutom att symtom av panikångest och depression har börjat klinga av, har hon lättare att få den där strukturen i vardagen som hon saknat.

– Det är inte så att man äter medicin och allting blir frid och fröjd, men jag känner mig mer klar i huvudet. Jag har lättare för att fokusera. Det har hjälpt jättemycket på jobbet och i terapin.

Fått ett nytt liv

Olivia känner sig hoppfull och känner livsglädje. Hon vet också att hon har ett arbete framför sig i att lära känna sig själv, sina begränsningar och att lära sig att hantera olika situationer. I dag kämpar hon med att finna balans i livet mellan vila och arbete, att bromsa sig själv när hon vill för mycket, att skapa och hålla rutiner.

– Jag har fått ett helt nytt liv, jag kan hantera mina känslor och jag känner att det går att må bra.

Prata om psykisk ohälsa

Hon hoppas att fler ska våga prata om psykisk ohälsa och att den som mår dåligt söker hjälp.

– Det är många som har depressioner, är stressade och mår dåligt. Det är ändå 2019 nu. Vi har väl kommit lite längre än att det ska vara tabubelagt.

Njuter av djur och natur

 Olivia drömmer om att bli bonde.
Olivia drömmer om att bli bonde. FOTO: Kristina Wirén

Olivia skiner upp när hon pratar om livet på gården som har tillhört släkten i generationer. Hennes morföräldrar bor i granngården. Här njuter hon av livet i stillhet, med djur och natur.

– Många gånger när jag har mått dåligt, har jag satt mig hos fåren, gått till hästarna eller satt mig i skogen. Det gör mig trygg och lugn.

Olivia arbetar i hästsportbutik och skulle vilja kunna kombinera det med att vara lantbrukare.

– Jag har alltid sagt att jag ska bli bonde. Det är fortfarande en stor dröm, däremot är jag lite orolig för jag är väldigt social av mig, så jag vet inte hur mycket jag hade fixat att vara hemma hela tiden.

Ser positivt på framtiden

Hon tittar kärleksfullt på hunden Jessie och berättar sedan om att hon ser positivt på framtiden.

– Jag försöker att inte se tillbaka nu på det som har varit dåligt och det jag har mått dåligt över. Det är bra nu, och jag har varit väldigt stressad i livet, men jag känner att nu ska jag bara göra saker för att må bra. Jag ser en ljus framtid, säger Olivia och ler.

Läs också: Slipp stress, oro och ångest – enkel metod

Vanliga tecken på ADHD

  • ADHD är en medfödd känslighet i hjärnans nervsystem, men har ingenting med intelligens att göra.
  • ADHD kan påverka en persons förmåga att koncentrera sig, kontrollera sitt beteende, eller hur aktiv och intensiv personen är.
  • Den som har ADHD kan bli störd av stökiga miljöer, ha svårt att komma igång eller avsluta uppgifter, att bli klar, passa tider, glömma, tappa bort saker, skjuta upp, ha svårt att reglera humöret, bli trött av att umgås och gör saker utan att tänka efter före.
  • Problem med sömn, låg självkänsla, ångest, depression eller ätstörningar är vanligt liksom att hamna i missbruk.

Läs också: Sköldkörtelsjuka Nadja: ”Det har varit enormt svårt att få rätt hjälp”

Så drabbar ADHD

  • Den som får diagnosen ADHD ska ha så stora problem i vardagen att det medför en funktionsnedsättning. Svårigheterna ska ha funnits under en lång tid, hemma, på jobbet eller i skolan.
  • AD står för ‘attention deficit’, som betyder brist på uppmärksamhet. HD står för ‘hyperactivity disorder’, som betyder hyperaktivitetsstörning, vilket innebär ovanligt mycket energi.
  • Cirka 2,5 procent vuxna beräknas ha ADHD. Hos barn i skolåldern är det cirka 5 procent. Personer med ADHD lär sig att hantera sina svårigheter med tiden, och därför beräknas färre vuxna få diagnosen.

Läs också: Uppväxt på landet skyddar mot psykisk ohälsa

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen