Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 11 oktober 2016

Ont i halsen? Tre situationer när du inte ska gå till doktorn!

Det svider, bränner och är tjockt i halsen. Men det är oftast meningslöst att gå till doktorn. Här är tre former av halsont som du ska stanna hemma med.

Vintern är luftvägsinfektionernas  – och överförskrivning av antibiotikans – högsäsong! Särskilt barn med feber och halsont får ofta antibiotika i onödan.

50 procent får onödig behandling

– Ja, svensk forskning har visat att inte går att bara titta i halsen för att avgöra om det är en streptokockorsakad halsfluss eller en virusinfektion. 50 procent av infektionerna i halsen får i så fall en onödig behandling med antibiotika, säger Mats Erntell smittskyddsläkare i Halland.

Vanlig halsont förväxlas med halsfluss

Han menar att det är ett problem att de vanligaste formerna av halsont, som orsakas av virus, förväxlas med halsfluss som orsakas av bakterien streptokocker grupp A.

Många bär på streptokocker utan att blir sjuka

– Många barn och vuxna är bärare av den plus andra sjukdomsbakterier utan att bli sjuka av det. Det ingår i immunförsvaret, särskilt på vintern. Tar man då en odling på någon med halsont kan fyndet av bakterier leda till fel diagnos, menar han.

Viktigt med streptokocktest

Bara när barnet (och den vuxne) har typiska symtom för halsfluss: extremt ont i halsen, hög feber (över 38,5), svårigheter att svälja och svullna halsmandlar – är det viktigt att ta streptokocktestet i halsen.

Antibiotika vid äkta halsfluss

Och om det visar streptokocker behandlar man med penicillin.
– Ja, för syftet är inte att helt slopa all antibiotikaanvändning, bara den onödiga. Det minskar risken för resistenta bakterier. Men vid äkta halsfluss gör antibiotika nytta och ger snabb lindring, säger Mats Erntell.

3 former av halsont du inte behöver gå till doktorn med

The girl in the office of a pediatrician, medical examination Dziewczynka w gabinecie lekarza pediatry, badanie lekarskie

1. Snuva + ont i halsen

Har du både snuva och halsont så är det mest sannolikt en virusinfektion. Inte halsfluss och inget behov av antibiotika, eftersom den inte biter på virus. Vila och kurera dig till infektionen läker ut.

2. Hosta + ont i halsen

Det är inte halsfluss om du både har hosta och halsont, utan en virusinfektion. Stanna hemma och vila så brukar besvären gå över av sig självt.

3. Svullna körtlar på halsen + halsont

Körtelfeber, som orsakas av virus, kan förväxlas med halsfluss. Flera symtom är likartade som svullen hals,förstorade och röda halsmandlar med en gråvit beläggning.

Men en skillnad är att vid körtelfeber har man svullna körtlar längre ned på halsen, som är stora, mjuka och oömma. Vid körtelfeber luktar det också unket ur halsen.

I de här fallen ska du söka doktor!

När en virusinfektion övergår i en bakteriell infektion:

• Febern har varat mer än 4–5 dygn

• Febern återvänder efter 1–2 dagars feberfrihet

• Man får ökande symtom från öron, hals eller luftrör och bihålor.

• Mår mycket dåligt, har väldigt svårt att svälja eller andas eller får kraftig, plötslig huvudvärk.

• Barn som är allmänpåverkade, har hög feber och/eller är onormalt slöa.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen