Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 30 augusti 2019

Optimister lever längre

Är du en obotlig optimist? Grattis! Det kan innebära att du lever längre.

 Ett glatt sinne kan leda till ett långt liv.
Ett glatt sinne kan leda till ett långt liv. FOTO: Istock

Ett gott skratt förlänger livet. Det verkar faktiskt ligga något i det gamla talesättet. För nu har forskare vid Boston University School of Medicine kommit fram till att människor med framtidstro och positiva förväntningar på livet lever 15 procent längre än pessimister.

Optimisterna blev äldre

Under tre decennier följde forskarna lite mer än 70 000 personer som fick svara på frågor om sin syn på och känslor inför framtiden.

Och resultatet av studien var tydligt, oberoende av utbildningsnivå, sjukdomar, matvanor, träning och alkoholvanor: De mest optimistiska männen levde i genomsnitt 10,9 procent längre än sina mindre positiva kompisar.

Läs också: Pratar du högt för dig själv? Därför är du smartare än andra!

Levde längst

För kvinnorna i studien var resultatet än mer dramatiskt. Kvinnorna i studien som var mest positiva levde i genomsnitt 14,9 procent längre än sina mer pessimistiska medsystrar. Samma positiva grupp visade sig ha större förutsättningar att bli äldre än 85 år.

Lever sundare

Det forskarna tror är att de som har en optimistisk syn på livet lever sundare och lättare kan motstår frestelser som att röka och dricka. Optimister antas även kunna hantera stress bättre.

Slipper sjukdomar

Även tidigare forskning har visat på liknande resultat. Redan 2004 konstaterade holländska forskare att ett glatt sinne hjälper äldre personer att leva längre och att optimister har bättre förutsättningar än andra att slippa hjärt-kärlsjukdomar.

En svensk studie från 2018 genomförd av Hjärt-lungfonden visar att människor med en positiv livssyn har bättre kärl- och lungfunktioner än de som har en dystrare syn på livet.

Källor: Boston University School of Medicin, Science magazine, Neuroscience News, The Archives of General Psychiatry, Hjärt- lungfonden, Vetenskap och hälsa

Läs också: Ändra din vardag – för bättre hälsa

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen