Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 oktober 2019

Ost – därför är det bra för hälsan

Tror du att ost är en hälsobov? Tvärtom, här är fem hälsoeffekter av att äta ost!

 Ost är nyttigt - njut av olika sorter varje dag.
Ost är nyttigt - njut av olika sorter varje dag. FOTO: Istock

Osten har fått lite dåligt rykte som fet och kaloririk. Men ost är nyttigt för oss och fördelarna överväger visar flera studier.

I Sverige finns numera en mängd små och större mejerier som tillverkar läckra delikatessostar av alla dess slag.

Svensk ost

Det, tillsammans med vetskapen om att den är gjord av mjölk från kossor som fått gå på bete och har en av EU:s bästa djuromsorg, borde öka vår lust att äta svensk ost.

I dag utgör andelen importerad ost nästan 50 procent av vår konsumtion.

Läs också: 10 svenska ostar du inte får missa!

Här är 5 hälsoskäl att njuta av ost varje dag!

Ost minskar risken för hjärt-kärlsjukdom

En europeisk samstudie visar att ett regelbundet intag av ost ger bättre blodfetter och kolesterolvärden. En annan, kinesisk studie visar att den som äter 40 gram ost per dag kan minska risken att drabbas av stroke med upp till 18 procent, bland annat då ost är rikt på kalcium.

Ost håller dig smal

En dansk studie visar att ost kan hjälpa dig att hålla vikten. Forskarna fann ett samband mellan jästa mejeriprodukter och en högre nivå av smörsyra.

Den tros ha en gynnsam effekt på tarmfloran, matsmältningen och minskad risk för övervikt. Personerna i ”ostgruppen” hade betydligt högre halter av smörsyra i tarmen än kontrollgruppen.

Ost är bra för tänderna

 Ost är bra för tänderna. Ta en bit efter maten, så sänker det PH-värdet snabbt och skyddar mot syraangrepp.
Ost är bra för tänderna. Ta en bit efter maten, så sänker det PH-värdet snabbt och skyddar mot syraangrepp. FOTO: Istock

En amerikansk studie visar att ost är ett av de bästa livsmedlen för tänderna. Försökspersonerna delades upp i tre grupper. En grupp åt cheddarost, en drack mjölk och en åt sockerfri yoghurt. Efter tre minuter fick alla skölja munnen med vatten och pH-värdet i munnen mättes.

Ostgruppen var ensam om att få mätbart höjt pH-värde, vilket skyddar tänderna från syraangrepp från maten och även bildandet av plack. En bit ost efter maten är alltså bättre än specialtuggummin.

Ost minskar risken för typ 2-diabetes

En studie i 12 länder visar att den som äter ost och andra feta mejeriprodukter kan minska risken för typ 2-diabetes med upp till 29 procent. De som hade högst nivå av markörer för mjölkfetter hade lägst risk.

En annan studie visar att ost kan minska risken med 12 procent. Att ost är rik på kalcium och smörsyra som gynnar tarmfloran, tros vara två orsaker.

Ost stärker skelettet

Ost är ett av de mest kalciumrika livsmedlen. 100 gram hårdost innehåller 800-1 200 milligram kalcium beroende på sort. Det täcker dagsbehovet för en vuxen på 800 milligram.

Att få i sig kalcium via livsmedel som ost är säkrare jämfört med kosttillskott där doserna kan bli för höga.

Läs också: Ostfestivalen – evenemanget för dig som älskar ost!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen