Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 november 2018

Pappors rökning skadar sönernas spermier

Att det är olämpligt för gravida mammor att röka är väl dokumenterat. Nu visar en ny studie vid Lunds universitet att även pappors rökning kan vara skadlig.

 En ny studie vid Lunds universitet visar att pappors rökning kan vara skadlig för sönernas spermietillgång.
En ny studie vid Lunds universitet visar att pappors rökning kan vara skadlig för sönernas spermietillgång. FOTO: Istock

Undersökningen av 104 män visar att pojkar med rökande pappor har 41 procent lägre spermiekoncentration och 51 procent färre spermier än de med pappor som inte rökte.

Mer forskning behövs

Detta är den första studien i sitt slag som visar sambandet. Men eftersom den dels är ensam i sitt slag, och inte så omfattande så vet man inte varför detta sker. Till exempel går det inte att säga exakt när rökningen hos papporna påverkade sönerna. Därför behövs mera forskning.

Läs också: Mormors rökning kan skada barnbarnet

Pappornas vanor påverkar

Samtidigt är resultatet viktigt att redovisa, tycker Jonatan Axelsson, forskare i reproduktionsmedicin vid Lund universitet.

– Jag tror att detta kan göra att folk får upp ögonen för att pappornas vanor också spelar in. Vi vet sedan tidigare att pappans ålder spelar stor roll för vissa sjukdomar. Vi pratar mycket om mammors vanor i samband med graviditeten, men det här visar att yttre faktorer påverkar även pappans roll, säger Jonatan Axelsson till SVT.se.

Läs också: Så minskar du riskerna för hjärtproblem

Så gjordes undersökningen

De som medverkade i studien var 104 svenska män mellan 17-40 år som fick svara på om deras pappor varit rökare under mammornas graviditet. Även deltagarnas sädesvätska analyserades.

I studien tog man hänsyn till en mängd faktorer, bland annat mammornas exponering för nikotin under graviditeten, sönernas BMI, deras egna rökvanor och mammornas socioekonomiska förhållande.

Källa: Jonatan Axelsson, forskare i reproduktionsmedicin vid Lunds universitet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen