Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 oktober 2017

Päron - allt du vill veta om päron

Ett päron till frukosten är bästa starten på dagen. Den fiberrika frukten är toppen för såväl hjärnan som tröga magar. Här är allt du måste ha koll på om päron.

FOTO: syolacan

Visst är päronet en av de svenska fruktfavoriterna? Läs det här och du kommer gilla päronet ännu mer – vi lovar.

Långa anor

Päron har odlats i över 3000 år. Till Sverige kom päron för första gången på medeltiden och åts då vanligen insyltade eller torkade.

Päronet kickar i gång dagen

Päron är en riktig vitaminbomb. De innehåller vitamin a, b, c och e samt fibrer, folsyra, jod, järn och kalcium. Ett perfekt hälsoboost till frukosten!

De fria radikalernas fiende

Fria radikaler attackerar kroppens celler och påskyndar åldrande. Päron innehåller antioxidanter som bekämpar de fria radikalerna och hjälper till att hålla dig ung och pigg.

Släkten är värst

Päron och äpplen är nära släktingar men det finns skillnad. Päron mognar betydligt snabbare. Omogna päron mognar i rumstemperatur på bara ett par dagar.

Läs också: Har du inga päron utan bara äpplen hemma? Baka en smarrig tarte tartin av dina äpplen

Päron är fiber

Päron innehåller massor av välgörande fibrer. Ett päron innehåller dubbelt så mycket fibrer som ett lika stort äpple.

Päron är magens bästa vän

Den höga fiberhalten gör päron till magens bästa vän. Päron innehåller också pektin som hjälper vid tung matsmältning. Om du känner dig uppsvullen och har problem med gaser kan ett päron eller ett glas färsk päronjuice lindra besvären.

Tipset – gör egen päronjuice

Allt du behöver är två mogna päron och lite honung och du har din egen päronjuice på ett kick. Skala och urkärna päronen och kör dem sedan delade i en mixer. Blanda i ett halvt glas vatten och klicka i honung och eventuellt några droppar pressad citron. Klart!

Läs också: Är du sugen på mer juice? Testa rödbetsjuice

Gott med ädelost

Päron och ädelost är otroligt gott ihop. Servera päron i klyftor tillsammans med ädelost efter middagen och succén är given.

Läs också: Päron och ädelost är ju så gott – såhär fixar du ostbrickan!

Svenska päron är bäst

Det finns över 100 päronsorter i Sverige. I svenska trädgårdar växer ofta gråpäron, augustipäron, Williamspäron, greve Moltke och Göteborgs diamant. Lyssna till namnen på päronen

Baka med tuggmotstånd

Om du ska koka in, ugnsbaka eller grilla päron bör de ha lite tuggmotstånd. Mogna päron blir lätt mosiga och faller sönder då de hettas upp.

Källa: Steg för hälsa, Arla, Ica, Dietguiden, Odla.nu

Läs också: Och nu ännu mer goda tips! Visste du det här om kantarellerna?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen