Få hjälp med relationen – så fungerar parterapi
KBT-terapeuten Anna-Karin Nilsson berättar mer om hur parterapi går till.
Varför kom vi inte hit för länge sedan? Den kommentaren möter Anna-Karin Nilsson ofta i sitt jobb som parterapeut på sitt företag. Sedan tio år jobbar hon även som KBT-terapeut för företag. En perfekt kombination har det visat sig.
– Ibland kommer någon hit för chefsstöd men så visar det sig att det är parterapi som behövs. Eller så kommer någon för enskilt samtal, när det egentligen är en arbetsgrupp som behöver hjälp att lösa en konflikt. Mixen av att möta enskilda, par, arbetsgrupper och chefer är fantastisk, säger Anna-Karin.
Otrohet kan ligga bakom
Ofta träffar hon par som har varit tillsammans i decennier. Efter år av stress och småbarn har gnistan falnat och nu vill man ha hjälp att hitta tillbaka till värmen och närheten.
– Det kan också handla om otrohet. Då händer det att paret går härifrån med en starkare relation än någonsin. Andra par som kommer hit har flyttat isär men vill försöka igen.
Serva relationen
Ibland kommer par tillbaka efter några år.
– Nya situationer och nya tider i livet kan bjuda på nya utmaningar. Man kan se det som att man servar relationen kontinuerligt precis som man servar bilen, säger Anna-Karin.
Och har man gått i terapi tidigare så vet man att det händer något om man sätter sig i ett rum med en tredje part och under 90 minuter bara pratar om relationen.
– Bara det brukar lösa en hel del, säger Anna-Karin.
Känner motstånd
Ofta är det kvinnan som tar initiativ till parterapi, berättar Anna-Karin. Kvinnan kan uppleva att mannen har svårt att prata om känslor och att han är tveksam till terapi.
– Det är naturligt att känna motstånd mot att prata om sitt innersta med en människa man aldrig har träffat förut, säger hon. A och O för att det ska fungera är bra personkemi mellan paret och parterapeuten.
Anna-Karin brukar bjuda in paret till ett förutsättningslöst kortare möte där hon berättar vad parterapi kan innebära. Och så får paret ställa frågor.
En del är rädda för att bli ställda mot väggen eller dömda av terapeuten. Men den farhågan de kan släppa direkt.
– Uppgiften är att tillsammans ta reda på varför det har blivit som det har blivit och att komma fram till hur man vill ha det.
Inget förs vidare
En annan farhåga kan vara att det som sägs i terapin ska få fötter.
– Men det de säger i förtroende vilar tryggt hos mig, jag får inte ens säga att jag träffat paret.
Och om förtroendet väl är på plats så brukar tveksamheterna lägga sig.
– Under mina 10 år som terapeut har jag inte träffat en man som inte kan prata känslor om han får tid och utrymme att formulera sig.
Läs också: Lands brudpar firar guldbröllop
Så går parterapi till
Parterapi handlar inte om att söka fel eller fördela skuld, utan om att tillsammans försöka förstå vad som händer i parrelationen. Varje möte skräddarsys efter parets behov, men vanligtvis lägger Anna-Karin Nilsson på RAW Relations upp parterapin så här:
Parterapi, 4 steg
1. Kartläggning
Man börjar med en kartläggning av relationen och en plan framåt. Paret får fylla i formulär för sitt eget mående och göra en skattning av relationen. Sedan träffas vi tillsammans eller möts online om paret bor långt bort för ett möte i lugn och ro.
2. Samtal
Därefter träffar Anna-Karin varje part för sig. Då pratar de lite mer om varför man själv har formats till den man är i dag och hur det påverkar relationen.
3. Uppgift
Mellan varje möte får paret uppgifter att fundera på eller göra.
4. Gör upp en plan
Därefter har terapeuten och paret ett gemensamt möte där de kokar ner allt som kommit fram på tidigare möten gör upp en plan framåt.
Tyckte du om den här artikeln? Läs tidningen Land
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.