Påverkar fullmånen sömnen?
Tycker du också att du blir påverkad av fullmånen? Så här förklarar professorn och magikern fenomenet. Det är inte som du tror.
Somliga sover dåligt, andra blir uppskruvade, rastlösa eller rätt och slätt mångalna. Åtminstone påstår de det. För när månen är full är det många som tycker sig bli påverkade. Fullmånen påstås till och med ge upphov till fler födslar, stölder och olyckor.
Fullmånen ingen inverkan på människor
Men även om månen kan förflytta oceaner, fixa årstider och hålla jorden på plats så finns det inga bevis för att fullmånens krafter påverkar oss människor. Även om just detta har stötts och blötts i alla tider.
Fullmånens magiska krafter en myt
Men förr i tiden kan det nog ha varit så att fullmånen påverkade människorna på riktigt. Det menar Charles Raison, professor i psykiatri, i tv-programmet Vetenskapens värld. Dock inte på något mystiskt vis, hans teori är högst praktisk och handlar om månen som ljuskälla.
Tidigare nattsvart utan fullmåne
För när varken stearinljus eller glödlampor existerade blev det rejält nattsvart då solen gått ner, både inne och ute. Förutom när fullmånen steg på himlen och lyste upp natten. Det starka ljuset höll folk vakna, antingen för att de ville utnyttja ljuset eller för att det inte blev tillräckligt mörkt för att kunna sova.
Mångalen var sant förr
Och när man sover för lite kan psykisk ohälsa förstärkas och olyckor inträffa. Det vet man i dag. Charles Raison, säger till Vetenskapens värld, att det förklarar varför ”mångalen” och andra ”magiska” månfenomen faktiskt kunde vara sanna då.
Förväntan på fullmånen inverkar
Men fullmåneeffekten kan också handla om förväntan. Det menar James Randi, magikern som ägnar sig åt att avslöja pseudovetenskap och övernaturliga företeelser.
Bekräftar din egen teori
Enligt honom handlar det hela om att du lägger märke till sådant som stämmer med det du tror och förväntar dig. Du förväntar dig att du ska känna av fullmånen och så lägger du märke till minsta tecken. Och om du sover sämre så är det för att du vet att det är fullmåne och förväntar dig att sova dålig.
Fler stulna cyklar vid fullmåne
Det påstås exempelvis också att fler brott begås vid fullmåne. Men enligt statistiken stämmer inte det. Förutom småstölder som av cyklar. Och det handlar, enligt James Randi, inte om magi utan om att tjuven helt enkelt ser bättre i fullmånens ljus.
Vi vill inte bryta magin
Dessutom, tror James Randi, vill vi kanske inte bryta magin. Vi vill kunna skylla på fullmånen eller vill tro att vi är extra känsliga för fullmånens ”magiska” krafter.
Källa: SVT
Läs också: Därför vaknar du i vargtimmen
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.