Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 24 april 2019

Påverkar fullmånen sömnen?

Tycker du också att du blir påverkad av fullmånen? Så här förklarar professorn och magikern fenomenet. Det är inte som du tror.

 Vacker men inte magisk menar forskarna om fullmånen.
Vacker men inte magisk menar forskarna om fullmånen. FOTO: Istock

Somliga sover dåligt, andra blir uppskruvade, rastlösa eller rätt och slätt mångalna. Åtminstone påstår de det. För när månen är full är det många som tycker sig bli påverkade. Fullmånen påstås till och med ge upphov till fler födslar, stölder och olyckor.

Fullmånen ingen inverkan på människor

Men även om månen kan förflytta oceaner, fixa årstider och hålla jorden på plats så finns det inga bevis för att fullmånens krafter påverkar oss människor. Även om just detta har stötts och blötts i alla tider.

Fullmånens magiska krafter en myt

Men förr i tiden kan det nog ha varit så att fullmånen påverkade människorna på riktigt. Det menar Charles Raison, professor i psykiatri, i tv-programmet Vetenskapens värld. Dock inte på något mystiskt vis, hans teori är högst praktisk och handlar om månen som ljuskälla.

Tidigare nattsvart utan fullmåne

För när varken stearinljus eller glödlampor existerade blev det rejält nattsvart då solen gått ner, både inne och ute. Förutom när fullmånen steg på himlen och lyste upp natten. Det starka ljuset höll folk vakna, antingen för att de ville utnyttja ljuset eller för att det inte blev tillräckligt mörkt för att kunna sova.

Mångalen var sant förr

Och när man sover för lite kan psykisk ohälsa förstärkas och olyckor inträffa. Det vet man i dag. Charles Raison, säger till Vetenskapens värld, att det förklarar varför ”mångalen” och andra ”magiska” månfenomen faktiskt kunde vara sanna då.

Förväntan på fullmånen inverkar

Men fullmåneeffekten kan också handla om förväntan. Det menar James Randi, magikern som ägnar sig åt att avslöja pseudovetenskap och övernaturliga företeelser.

Bekräftar din egen teori

Enligt honom handlar det hela om att du lägger märke till sådant som stämmer med det du tror och förväntar dig. Du förväntar dig att du ska känna av fullmånen och så lägger du märke till minsta tecken. Och om du sover sämre så är det för att du vet att det är fullmåne och förväntar dig att sova dålig.

Fler stulna cyklar vid fullmåne

Det påstås exempelvis också att fler brott begås vid fullmåne. Men enligt statistiken stämmer inte det. Förutom småstölder som av cyklar. Och det handlar, enligt James Randi, inte om magi utan om att tjuven helt enkelt ser bättre i fullmånens ljus.

Vi vill inte bryta magin

Dessutom, tror James Randi, vill vi kanske inte bryta magin. Vi vill kunna skylla på fullmånen eller vill tro att vi är extra känsliga för fullmånens ”magiska” krafter.

Källa: SVT

Läs också: Därför vaknar du i vargtimmen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen