Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 1 oktober 2018

Penicillinet tappar kraft – sjukdomar kan bli dödliga igen

Upptäckten av det bakteriedödande möglet blev en av världens viktigaste mediciner – penicillinet. Men eftersom medicinen används i onödan blir den inte lika effektiv. Vissa sjukdomar går snart inte att behandla.

 Många läkare skriver ut antibiotika i onödan. Nu måste överanvändningen av antibiotika minska i hela världen, och man måste ta fram ny antibiotika.
Många läkare skriver ut antibiotika i onödan. Nu måste överanvändningen av antibiotika minska i hela världen, och man måste ta fram ny antibiotika. FOTO: Istock

Penicillinet har på grund av allt för flitigt – och ofta onödigt – användande gjort att de multiresistenta bakterierna ökat i antal. Sjukdomar som i dag kan behandlas riskerar återigen att bli livsfarliga, enligt Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet, som intervjuats av SVT.

– Vi använder antibiotika där den inte behövs, vid virusinfektioner, vid snuva, hosta och förkylning, säger Otto Cars.

Penicilliner är den typ av antibiotika som används mest. Den vanligaste är penicillin V, som främst används vid halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation, lunginflammation och borrelia.

Läs också: ”Borrelian gjorde mig 30 år äldre”

Några sjukdomar är obehandlingsbara

Vissa sjukdomar går inte längre att behandla eftersom antibiotikabehandlingen inte fungerar.

– Vi ser redan i dag dödsfall i hela världen, även hos oss, av infektioner hos patienter som vårdas på sjukhus. I låg- och medelinkomstländer dör ett barn var tredje minut i svåra infektioner, säger Otto Cars.

Global insats krävs

Han är en av drivande krafterna bakom nätverket React, som verkar mot det växande problemet med antibiotikaresistens. Nu måste dels överanvändningen av antibiotika minska i hela världen, dels måste man ta fram ny antibiotika.

Det behövs genomgripande beslut på världsomfattande nivå, menar professorn. Något som inte lär bli enkelt, men är nödvändigt för att hejda krisen.

– Många försvarar sin läkemedelsindustri, sin djurexport och livsmedelsexport. Det finns låsningar som måste tas upp och hanteras i globala överenskommelser om att det här är en mycket allvarlig kris för hela världens sjukvård, säger Otto Cars till SVT.

Läs också: Tre gånger då du inte behöver gå till doktorn för halsont

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen