Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 21 november 2016

Pepparkakskryddor – därför är de så nyttiga

Pepparkakor gör oss inte bara snälla. Kryddorna i dem är dessutom nyttiga. Men är det främst hälsoeffekterna du vill åt, skippa kakorna och häll kryddorna i maten i stället.

FOTO: Mostphotos

1. Kanel

land_artikel_pepparkakor_kanel

Kanel har rykte om sig att lindra och förebygga allt från karies till magsår. Kryddan sägs förbättra blodcirkulationen, hjälpa mot högt blodtryck, stödja matsmältningen samt dämpa inflammation.

På senare år har kryddans effekter på blodsockret också undersökts i vetenskapliga försök. Forskaren och nutritionisten Paul Davis vid University of California bekräftar att kanel sänker blodsockret. Effekten är dock ganska blygsam: mellan tre och fem procent. En annan metastudie visar att kanel kan bidra till sänkta nivåer av LDL-kolesterol och triglycerider. Hur mycket kanel man måste äta för att uppnå hälsoeffekterna är mer oklart.

Det är framförallt två arter av kanel som används: ceylonkanel och cassiakanel. I Sverige är cassiakanelen överlägset vanligast och det är den du får i kryddburken från matbutiken. Till skillnad från ceylonkanelen innehåller cassiakanelen stora mängder kumarin. Ämnet kan vara skadligt för levern om man äter större mängder under längre tid, men är ofarligt vid normal konsumtion. Enligt Livsmedelsverket kan vuxna tryggt äta upp till en och en halv tesked kanel om dagen utan risk.

2. Kryddnejlika

land_artikel_pepparkakor_kryddnejlika

Kryddnejlika är en vanlig ingrediens i huskurer mot förkylning och hosta, särskild sådan med segt slem. Att tugga på lite hela nejlikor vid tandvärk kan också lindra smärtan tills du har möjlighet att få tandläkarhjälp. Det finns också en uppfattning att kryddnejlika hjälper mot illamående, diarré och andra magbesvär.

Kryddnejlika innehåller ämnet eugenol som är antiseptiskt, antioxidativt och smärtstillande. Men precis som med kanel gäller det att inte överdosera, eugenol kan minska blodets koaguleringsförmåga, skada lever och njurar samt irritera hud och tandkött.

3. Ingefära

land_artikel_pepparkakor_ingefara

Både färsk och torkad ingefära har många hälsobringande egenskaper. I djurförsök har ingefäran till exempel visat sig ha en kolesterolsänkande effekt, och i försök på människor bidrog intag av ingefära till minskad risk för blodpropp.

Ingefära är antiinflammatoriskt och smärtstillande. Det finns inga entydiga bevis för att ingefära hjälper mot autoimmuna ledsjukdomar, men vissa studier tyder på det.

Ingefära används ofta mot förkylning och hosta. Och eftersom ingefära ökar salivproduktionen kan det mycketväl stämma att kryddan också lindrar hosta och halsirritation.

Flera vetenskapliga studier visar att ingefära hjälper mot graviditetsillamående och åksjuka, men mer forskning behövs.

4. Kardemumma

land_artikel_pepparkakor_kardemumma

Generellt finns det inte jättemycket forskning som bekräftar effekterna av kardemumma. Men kryddan har använts i årtusenden mot olika åkommor i till exempel Indien.

Liksom övriga pepparkakskryddor kan kardemumma användas för en fräschare andedräkt och sundare mun. Den lär också förebygga och lindra förkylning.

Kryddan anses också vara bra för magen och i Indien används den för att minska problem med allt från halsbränna till illamående och förstoppning.

Kardemumma kan förebygga blodproppar och är blodtryckssänkande. Dessutom har den antibakteriella, antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.

Det behövs mer forskning på området, men i försök på möss verkar det som att kardemumma också skulle kunna förebygga tarmcancer.

—–

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen