Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 1 februari 2017

Pinsam folksjukdom: Detta behöver du veta om dålig andedräkt

Lider du av dålig andedräkt? Här berättar munexperten Lena Karlsson om allt du behöver veta om dålig andedräkt för att undvika plågan.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Problemet med dålig andedräkt är så utbrett att det räknas som en folksjukdom.

En del märker inte ens att de har dålig andedräkt. För andra kan det vara ett sådant pinsamt besvär att det både ger dåligt självförtroende och sociala problem.

Skamfullt att lukta illa

– Eftersom idealet är att man ska vara fräsch i munnen och lukta gott, och helst också ha vita tänder, kan det bli svårt för dem som inte lyckas med det. Dålig andedräkt uppfattas som något skamfullt och kränkande f, säger Lena Karlsson, tandhygienist och universitetslektor på Karolinska Institutet i Stockholm.

Svårt prata om dålig andedräkt

– Det är ju nästan lättare att säga att någon är dum i huvudet än att påpeka att det luktar illa i munnen.

Lena Karlsson tror att det har det att göra med att munhålan är så intim och privat, och att vi därför inte gärna pratar om det.

– Men det är kanske just det vi behöver göra, och inte minst i nära relationer. För i de allra flesta fall löses problemet genom vanlig god munhygien, säger hon.

Illaluktande svavelgaser

Orsaken till dålig andedräkt är att bakterierna i munnen bryter ner matrester till illaluktande svavelgaser. I munnen finns runt 700 olika bakterier  som blir aktiva efter att vi har ätit något.

Vanligt är också så kallad pulmonell utvädring. Detta uppstår av bland annat vitlök, mjölkprodukter och alkohol genom att nedbrytningsprodukter kommer till lungorna och därmed släpps ut via utandningen.

Tandköttet attackeras

Dålig andedräkt kan även bero på torra slemhinnor, tandköttsinfektioner och tandlossning.

När mikroorganismer och bakterier får fritt spelrum attackeras tandköttet, vilket leder till infektioner i tandfickor, dålig andedräkt och slutligen kan tandlossning utvecklas.

Lena Karlssons bästa tips för att slippa dålig andedräkt

Lena Karlsson är tandhygienist och Universitetslektor på Karolinska Institutet i Stockholm.
Lena Karlsson är tandhygienist och Universitetslektor på Karolinska Institutet i Stockholm.

1. Var noga med tandborstning, tandtråd och tunga

God munhygien är nummer ett om man vill undvika dålig andedräkt. Borsta tänderna noggrant med fluortandkräm och använd tandtråd eller borstar mellan tänder.

Dessutom är det inte så dumt att borsta tungan med en mjuk tandborste, tipsar Lena Karlsson.

Borsta helst efter varje måltid. Har du inte möjlighet till det kan du skölja munnen med vatten, tugga sockerfritt tuggummi eller skölja med fluor.

2. Drick vatten

Att dricka vatten är bra för munhygienen. Vatten spolar rent i munnen och det är bra att alltid ha vatten till hands.

3. Motverka muntorrhet

Muntorrhet är en stor källa till dålig andedräkt. Om man är torr i munnen fastnar matrester lättare och bakterierna frodas än mer. Man kan motverka genom att tugga sockerfritt tuggummi eller sockerfria tabletter.

– Salivproduktionen ska helst vara som en tsunamivåg som sköljer över tänderna så att frukostfrallan inte sitter kvar vid lunchtid, säger Lena Karlsson.

4. Sluta röka och snusa och drick mindre alkohol!

Här har vi tre storbovar som går att göra något åt direkt.

5. Håll vikten

Israeliska forskare har kommit fram till att ju mer övervikt desto sämre andedräkt. Orsaken är ännu inte helt fastslaget. Men av allt att döma får överviktiga personer oftare besvär med till exempel torr mun, vilket i sin tur ger dålig andedräkt.

6. Ät mer sallad!

Vitlök är nyttigt, den innehåller järn, kalcium selen och viktiga vitaminer. Men den lämnar också dålig lukt i munnen efter sig och att borsta tänderna noga hjälper inte helt.

Forskare på Ohio State University i USA har dock hittat ett motmedel – den som äter salladsblad eller ett äpple kort efter maten med vitlök reducerar lukten avsevärt. Anledningen anses vara att vitlökspartiklarna neutraliseras med de vitlöksämnen som finns i sallad och äpple.

7. Drick grönt te

En amerikansk studie visar att grönt te har god effekt mot dålig andedräkt. Anledningen är att den kraftfulla antioxidanten polyfenol som finns i tebladen rensar bort munnens föroreningar. Polyfenol förstärker också den effekt som tandkräm och munskölj med fluor har mot dålig andedräkt.

7. Kyss varandra mer

Att kyssas är ju att byta saliv. En trevlig aktivitet som ökar salivflödet och därmed minskar risken för dålig andedräkt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen