Dolda vardagsproblemet: Därför har du svårt att känna igen folk
Har du svårt att känna igen ansikten? Du är inte ensam. Enligt en ny studie kan 200 000 svenskar vara dabbade av ansiktsblindhet.
Det kan vara en arbetskamrat, granne eller sonens lärare. En person som du egentligen känner och träffar hyfsat ofta men som du ändå inte känner igen.
Fenomenet kallas för ansiktsblindhet eller prosopagnosi, något som kan vara både pinsamt och leda till sociala komplikationer.
Men det är faktiskt inte helt ovanligt. Enligt en ny studie som tidskriften New Scientist rapporterar om har en av femtio problem med att känna igen ansikten. Detta motsvarar cirka 200 000 personer i Sverige.
Varken dum eller snobbig
Många som lider av ansiktsblindhet känner sig dumma och tror att de är ensamma om problemet. Det menar psykologen och författaren Görel Kristina Näslund som själv är ansiktsblind. Hon har nyligen skrivit en bok om fenomenet.
– Jag har nog missat att hälsa på många bekanta under årens lopp, och har kanske dragit på mig ett rykte om att vara lite högfärdig, säger Görel Kristina till doktor.com.
I sin research har hon även observerat att kvinnor med ansiktsblindhet ofta är ointresserade av sitt eget utseende, skriver doktor.com, och att åkomman tycks sammanfaller med dåligt lokalsinne, ordblindhet och problem med att skilja på höger och vänster.
Läs också: 4 matvaror som kan rädda ditt minne – effekten märks direkt
Berätta om problemet
För att undvika att folk ska tycka att hon är snobbig eller högfärdig berättar hon för dem hon möter att hon har svårt för ansikten. Ett tips som hon vill dela med sig av till andra med samma problem.
3 tips för dig med ansiktsblindhet
- Berätta om ditt problem och be personer du möter presentera sig med sitt namn nästa gång ni ses.
- Använd anteckningsbok och skriv ner kännetecken för de personer som är viktiga att känna igen. Det kan till exempel vara personens kroppsbyggnad, frisyr, skägg, näsform och födelsemärken.
- Be dina arbetskamrater att bära namnskyltar.
3 fakta om ansiktsblindhet
1. Ansiktsblindhet kan uppstå efter en olycka, hjärtskada eller stroke. Men den kan också vara medfödd.
2. Vad ansiktsblindhet beror på vet man inte helt säkert, men man vet att det är en oerhört komplex förmåga att känna igen ett ansikte. Detta kräver att flera delar av hjärnan samarbetar maximalt.
3. Det finns olika grader av ansiktsblindhet. Från att inte känna igen ett enda ansikte till att man känner igen kollegor och familjemedlemmar.
Källa: doktor.com
Läs också: Så kan promenader rädda minnet – du kan börja direkt!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.