Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 23 januari 2017

Positiva nyheter: Allt färre drabbas av hjärtinfarkt

Antalet svenskar som drabbas av en hjärtinfarkt fortsätter att minska. Trenden har pågått ett antal år – det säkraste sättet att minska risken för infarkt finns i skolan.

FOTO: Mostphotos

Enligt ny statistik från Socialstyrelsen drabbades 26 600 svenskar av hjärtinfarkt 2015. Det går att jämföra med 27 600 året innan, det rapporterar TT. Trenden mot att antalet hjärtinfarkter minskar har pågått i flera år.

Större chans att överleva i dag

Betydligt fler män än kvinnor drabbas, även om skillnaden har minskat. Förutom kön, är även ålder en riskfaktor. Endast fyra procent av alla fall av akut hjärtinfarkt som inträffade under 2015 drabbade en person som var yngre än 50 år.

Högutbildade har minst risk att drabbas

Den största gemensamma nämnaren för dem som undviker hjärtinfarkt är utbildningsnivån. Bland personer med låg utbildning är det flest som drabbas av hjärtinfarkt. Förekomsten minskar för varje grad av utbildningsnivå.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen