Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 januari 2019

Problem som alla högkänsliga känner igen

Att vara högkänslig beskrivs många gånger som en gåva, men kan också vara en förbannelse. Här är 7 problem högkänsliga personer ofta stöter på.

 När alla andra vill springa på stan och vill träffa människor drar du täcket över huvudet. Du kan vara en så kallad högkänslig person.
När alla andra vill springa på stan och vill träffa människor drar du täcket över huvudet. Du kan vara en så kallad högkänslig person. FOTO: Istock

Shoppingrundan stressar dig

När vänner och släktingar glatt beger sig ut på en shoppingrunda ryggar du tillbaka. Stora folksamlingar, sorl på lunchställen och musik i butiker stressar dig mycket mer än någon annan.

Du gör mycket hellre dina inköp i lugn och ro på nätet. Hämtar ut paketen i egen takt och provar det du köpt när du kommit hem.

Läs också: Högkänslighet – här är allt du behöver veta

Du är ensam om att tacka nej

När kalendern fylls av middagsbjudningar och födelsedagskalas vill du vara med men känner för att bara stanna hemma. Du väljer därför att tacka nej – utan att egentligen vara uppbokad på annat håll.

Ett tips är att säga som det är till dina nära och kära. De som bryr sig om dig kommer respektera detta.

Du säger till folk som smaskar

Det är inte bara högkänsliga personer som reagerar på högljutt smaskande och knäppande knotor. Men kanske är du ensam om att be vederbörande sluta.

Vila i vetskapen om att misofoni, fobi mot kroppsljud, är en diagnos som uppskattningsvis 20 procent av jordens befolkning lider av.

Läs också: OCD – allt om tvångssyndrom

Andras sorg blir din egen

När du ser någon gråta av hjärtesorg på film tar du på dig deras sorg och blir själv väldigt ledsen. Likaså om bästa vännens mormors katt dör så känns hennes sorg som din egen.

Samtidigt är din förmåga till empati och lyhördhet också någonting mycket fint. Ingen är så bra lyssnare som den som kan känna med andras problem.

Stämningen i rummet påverkar dig

Kollegorna skickar arga mejl till varandra och du kan på ett närmast telepatiskt vis snappa upp irritationen som ligger i luften. Stämningen i rummet påverkar dig så pass att du plötsligt inte får någonting gjort.

Tillåt dig att smita i väg en stund. Sätt dig i ett annat rum och stäng ute det känslomässiga bruset.

Dåligt samvete i tid och otid

Du är plikttrogen och gör allt för att undvika misstag. Skulle någonting inte klaffa får du snabbt en släng av dåligt samvete. Varför lät jag det gå fel? Eftersom högkänsliga personen reflekterar över sina misstag lär de sig snabbare än andra att inte göra om dem.

Dålig sömn förstör dagen

En sömnlös natt påverkar högkänsliga människor mer än andra. Känslor av stress och press blir extra starka dagen efter. Planera därför för sömn genom att ha en bestämd sovtid. Stäng av alla skärmar en timme innan läggdags och ägna den sista vakna stunden åt att i stället läsa en bok.

Fakta om högkänslighet

Begreppet HSP (highly sensitive person) myntades 1996 av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine Aron. Hon menar att högkänslighet inte är någon sjukdom eller en diagnos utan ett personlighetsdrag.

20 procent av jordens befolkning anses var högkänsliga och att personlighetsdraget är lika vanligt hos män som hos kvinnor. Studier visar också att drygt en tredjedel av de högkänsliga är mer utåtriktade än inåtriktade.

I Sverige finns två informativa sajter för högkänsliga: Sveriges förening för högkänsliga, SFH, och HSP Sverige.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen