Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 januari 2019

Professor i åldrande: Dagens 70 är det nya 50

70-åringar nu för tiden är betydligt piggare än 70-åringar för 50 år sedan. Det visar en stor svensk studie som har följt svenska 70-åringar sedan 1971. Skillnaderna är enorma, menar forskarna.

 70 är det nya 50 enligt svensk forskning om åldrande. Både den fysiska och psykiska formen är bättre.
70 är det nya 50 enligt svensk forskning om åldrande. Både den fysiska och psykiska formen är bättre. FOTO: istock

De är piggare, har bättre sex och reser mer. Så beskriver forskarna dagens svenska 70-åringar jämför med 70-åringar på 1970-talet.

I bättre form

Enligt Ingmar Skoog, professor i åldrande och en av forskarna bakom studien, är skillnaderna enorma. Både fysiskt och psykiskt. Konditionen hos dagens 70-åringar är bättre, de är lyckligare och är klarare i hjärnan, berättar han i Radioprogrammet Studio ett och i SVT. Hos kvinnorna är skillnaderna allra störst.

Svält i Sverige

Sedan 1971 har forskare vid Göteborgs universitet hunnit följa tusentals svenska 70-åringar. De allra första som undersöktes var födda redan 1901.

Ingmar Skoog påminner om att Sverige vid den tiden var ett av Europas fattigaste länder. Och under första världskriget rådde svält i Sverige.

Dessutom var arbetsförhållandena tuffare för dem som var födda runt förra sekelskiftet än för 1940-talisterna som i dag har hunnit blir 70 år. Till exempel kom den lagstadgade semestern på två veckor först 1938.

Rock´n´roll-generationen

Att dagens äldre är uppvuxna i det svenska välfärdssamhället med bättre mat och chans till återhämtning och vila antas vara en stor del av förklaringen till att 70 har blivit det nya 50, som forskarna beskrivet det.

Ingmar Skoog menar att rock’n’roll-generationens 70-åringar fortfarande är unga både i kroppen och sinnet och de vill hinna med så mycket som möjligt innan de blir gamla. Han jämför dem med 20-åringar som vill hinna med allt innan de stadgar sig.

Läs också: Så många steg behöver du gå per dag

Källor: Sveriges Radio, Centrum för åldrande och hälsa, SVT

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen