Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 3 april 2017

Professorn: "De som sjunger i kör mår bättre psykiskt än andra"

Att sjunga tillsammans ger stora hälsoeffekter. Det är vetenskapligt bevisat. Här berättar Töres Theorell, professor vid stressforskningsinstitutet, varför körsångare mår bättre psykiskt än andra.

Förbättrad andning, stimulering av hjärtat och träning av stora muskelgrupper. Att sjunga i kör ger flera positiva hälsoeffekter. Men inte enbart fysiska.

– Att sjunga tillsammans förstärker även den så viktiga känslan av gemenskap, som i sig är en hälsofaktor. Dessutom får man fantastiska estetiska upplevelser som ger positivare tankar om livet, säger Töre Theorell, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Kan minska depression

Han har skrivit boken Noter för musik och hälsa och menar att körsång till och med kan minska stress och depression.

– Generellt verkar återkommande kulturella upplevelser förebygga utmattningstillstånd. En av våra studier på yrkesarbetande visar att de som har kulturella aktiviteter på jobbet löper mindre risk för utmattning jämfört med andra, säger Töres Theorell.

Han menar att körsång kan fungera lite som meditation.

– Den som sjunger i kör lär sig att djupandas ordentligt och kan nå samma stöttande effekt som vid vanlig meditation. Detta bidrar också till att körsångare är allmänt friskare än folk i gemen.

Positiva hormonduschar

Ytterligare en gynnsam inverkan med körsång är att de som regelbundet medverkar kan få starka aha- och flow-upplevelser.

– Man får liksom hormonduschar i form av bland annat endorfiner och oxitycin. Om det upprepas har det stor betydelse.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen