Professorns viktiga sömnråd: Ställ dina inre klockor
Svårt att sova? Det kan bero på att kroppen inte förstår din dygnrytm. Så här ställer du dina inre klockor – för hälsans och sömnens skull.
Föreställ dig att din kropp är ett hus där varje rum motsvarar ett organ. Tänk dig vidare att varje rum har sin egen klocka. Köksklockan talar om för dig när du ska äta, badrumsklockan talar om när det är toadags, sovrumsklockan talar om när du ska sova. Och så vidare.
Klockorna styr biologiska funktioner
Så beskriver den amerikanska professorn Satchin Panda dina inre klockor. De som styr alla biologiska funktioner i din kropp.
Och det gäller att de här klockorna är synkade med varandra. För det är när de tickar i takt som din kropp fungerar som allra bäst, förklarar Satchin Panda.
Sov på bestämda tider
Men hur får man då sina inre klockor att tajma varandra? Jo, menar Satchin Panda, det är egentligen mycket enkelt. Nämligen att du äter, tränar och sover på bestämda tider varje dag.
Att ha en stabil dygnsrytm är det bästa du kan göra för din hälsa, hävdar han och lutar sig mot många års forskning.
Därför ska du hålla koll på dina vanor
Det finns alltså en stor poäng med att du ställer dina inre klockor. Och det gör du genom att ha koll på dina vanor.
De allra viktigaste enligt Satchin Panda är:
1. Regelbunden sömn
2. Tidsbegränsat matintag
3. Fysisk aktivitet
Dagsljus för sömnen
Förutom dessa tre är dagsljus avgörande för din sömn och hälsa. Fixar du detta kommer du inte bara att sova bättre, hela du kommer att må bättre, menar Satchin Panda och ger följande råd i sin bok i sin bok 24-timmarskoden:
Professor Satchin Panda bästa råd
1. Sov gott
Din kropp repareras och din hjärnhälsa stärks när du sover. Din kropp vill att detta sker vid samma tid – dygn efter dygn.
2. Ät på bestämda tider
Din sömn och din hälsa är alltså beroende av en regelbunden dygnsrytm. Därför ska du äta vid samma tider varje dag.
Satchin Panda förklarar att om du brukar äta frukost klockan sju har du en avtalad tid med magen, levern, musklerna, bukspottkörteln och så vidare. Klockan sju är matorganen beredda att ta hand om det du stoppar i dig. Regelbundenhet stärker dygnsrytmen, ämnesomsättningen och i förlängningen sover du bättre.
3. Rör på dig
Dina muskler och din sömn hänger också ihop. Därför ska du röra dig regelbundet. Satchin Panda rekommenderar dig att träna eller på annat sätt vara extra fysiskt aktiv sent på eftermiddagen. Det är då träningsorganen är aktiva. Exempelvis är ditt blodtryck lite högre på eftermiddagen och det ger dina muskler extra syresättning.
4. Gå ut!
Hjälp dina inre klockor att gå rätt. Det gör du allra bäst genom att vara ute i dagsljus. Minst en halvtimmes promenad tidigt på dagen, rekommenderar Satchin Panda. Det gynnar din sömn.
Läs också: 9 tecken på magnesiumbrist
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.