Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 februari 2018

Promenader i storstadsluft ger ingen hälsonytta

Förorenad luft kan förstöra nyttan av att motionera. Det visar en ny studie. Resultatet är tydligt och förvånar forskarna.

 Välj rätt miljö för din promenad. Ren luft kan vara förutsättningen för att motionsrundan ska göra nytta.
Välj rätt miljö för din promenad. Ren luft kan vara förutsättningen för att motionsrundan ska göra nytta. FOTO: Istock

En promenad i friska luften är bra för blodkärlen. Samma promenad i förorenad storstadsluft ger ingen hälsonytta alls. Åtminstone inte för äldre. Det visar en engelsk studie som vetenskapsradion i P1 rapporterar om.

Läs också: Så får du bättre blodfetter genom rätt träning

Stora skillnader

I studien fick 135 personer över 60 år promenera i den grönskande Hyde Park respektive på den tungt trafikerade Oxford Street. Skillnaderna i hälsoeffekter beroende på var promenaderna gjordes var slående.

– Vi hade på känn att det fanns ett samband, men att man på så kort tid kan se så tydliga skillnader är mer än vi hade förväntat oss, kommenterar seniorprofessorn Joep Perk resultatet av undersökningen.

Läs också: Träna rätt – och få rent på köpet!

Stockholm och Göteborg lika illa

Enligt Joep Perk så förbättras flödet i blodkärlen med 20 procent efter en motionstur. Om luften är ren, det vill säga. På en gata med förorenad luft försvinner effekten i stort sett helt och hållet.

Han menar att resultatet i studien går att översätta även till svenska förhållanden. En tät trafikerad gata i Stockholm, Göteborg och Malmö är minst lika illa som i London.

Läs också: Så enkelt tränar du mot hjärt-kärlsjukdomar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen