Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 september 2018

Promenader kan minska risken för allvarlig stroke

En vanlig promenad om dagen kan minska risken för att en stroke ska blir allvarlig. Och en halvtimme kan räcka, visar ny svenskt forskning.

 Promenera en halvtimme eller två kvartar om dagen så minskar du risken för att drabbas av allvarlig stroke.
Promenera en halvtimme eller två kvartar om dagen så minskar du risken för att drabbas av allvarlig stroke. FOTO: Istock

Rör du på dig regelbundet så gör du ditt hjärta en tjänst. Det är känt sedan tidigare. Men att en halvtimmes promenad om dagen räcker för att minska risken för att en stroke ska bli allvarlig, det är en nyhet.

Det är forskare från Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet som har studerat 925 strokepatienter. Forskarna jämförde hur allvarlig strokerna var med hur fysiskt aktiva patienterna hade varit innan stroken.

Läs också: Stroke: Så upptäcker du snabbt om någon har drabbats

Mildare stroke

Och resultaten var tydliga. Studien, som är publicerad i tidskriften Neurology, visar att de patienter som hade promenerat minst fyra timmar i veckan eller ägnat sig åt löpning två till tre timmar i veckan i högre utsträckning hade drabbats av en mildare stroke.

Det visade sig dessutom att promenader var lika bra som löpning.

– Det är anmärkningsvärt att även lätt fysisk aktivitet kan ha en så tydlig koppling till hur du klarar dig när du drabbas av stroke, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och en av artikelförfattarna.

26 500 drabbas av stroke

Stroke är en av de vanligaste orsakerna till bestående funktionsnedsättningar och 2016 drabbades 26 500 personer av sjukdomen i Sverige.

Läs också: 5 vanligaste hjärt-kärlsjukdomarna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen