Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 27 april 2017

Prostatacancer: 7 viktiga frågor och svar

10 000 män i Sverige får diagnosen prostatacancer varje år. Cirka fem procent dör av sjukdomen. Detta behöver du veta om prostatacancer.

Tobias Nordström är urolog på Danderyds Sjukhus och Karolinska Institutet. Han är en av de ansvariga för forskarteamet bakom det nya STHLM3-testet som bättre kan hitta farliga former av prostatacancer än dagens diagnostik med PSA-prov. I vår börjar det nya testet användas inom vården för att successivt spridas i Sverige och utomlands.

Här svarar Tobias Nordström på vanliga frågor och svar om prostatacancer och det nya testet.

Tobias Nordström, urolog på Danderyds Sjukhus och Karolinska Institutet.
Tobias Nordström, urolog på Danderyds Sjukhus och Karolinska Institutet.

1. Vem är i riskzonen för att drabbas av prostatacancer?

– Risken att drabbas av prostatacancer ökar med stigande ålder. Det är ovanligt innan 50-årsåldern men då kan man överväga att göra ett första test för att bedöma sin risk att utveckla framtida prostatacancer.

2. Hur många får diagnosen varje år?

– Omkring 10 000 män i Sverige får diagnosen prostatacancer varje år och cirka fem procent dör av sjukdomen. Sedan blodprovet PSA kom har antalet män som får diagnosen prostatacancer ökat kraftigt, men tyvärr har risken att avlida av sjukdomen inte minskat i motsvarande grad.

3. Vad vet man orsakerna varför man drabbas?

– Det finns flera kända faktorer så som stigande ålder och ärftliga faktorer. Däremot visar forskning inte att kost eller livsstil kraftigt kan påverka risken att få allvarlig prostatacancer.

4. Vilka symtom ska man vara uppmärksam på?

– De flesta män som utreds på grund av prostatacancer har inga symtom som kan kopplas till sin sjukdom. För att behandlingen ska vara effektiv behöver man hitta sjukdomen tidigt innan den hunnit orsaka symtom. Det behövs ett test som visar om en prostatacancer är elakartad.

5. Hur kan man upptäcka cancern tidigare?

– Hittills har vi förlitat oss på blodprovet PSA för att upptäcka prostatacancer. PSA har flera bra egenskaper, men tyvärr är det alldeles för oprecist och orsakar mycket onödiga utredningar och även att män som har små tumörer som egentligen är ofarliga får diagnosen prostatacancer.

6. Nu kommer ett nytt test – STHLM3 – tack vare svenska forskare. Varför då?

– Sedan i höstas vet vi att det nya STHLM3-testet är avsevärt bättre än det sätt vi hittills använt för att hitta prostatacancer, och vi arbetar nu för att utveckla testet ännu mer och göra det tillgängligt för män i Sverige.

Vi behöver ett nytt test för att vi idag inte har något bra verktyg för att kunna hitta män med allvarlig sjukdom utan att samtidigt orsaka onödiga utredningar som är både plågsamma för män och kostsamma för samhället.

7. Hur fungerar STHLM3-testet?

– Det är ett blodprov som ger en bedömning av en mans risk att ha allvarlig prostatacancer. STHLM3-testet kombinerar både redan tillgänglig information som ålder och ärftlighet med blodanalyser av äggviteämnen och genetiska förändringar. Med all den informationen kan man göra en bra bedömning om en man behöver utredas vidare. Testet kommer under våren att introduceras i Stockholmsregionen där vi utvecklat testet och sedan kommer det spridas till övriga delar av landet.

3 fakta om ya STLHM3-testet

STHLM 3-testet är en av världens största studier av prostatacancer och baseras på forskning som gjorts i STLHM3-studien med 58.818 män på Karolinska Institutet.
Testet är ett vanligt blodprov och gör det möjligt att upptäcka farliga prostatacancer samtidigt som färre utsätts för de obehag och biverkningar av vävnadsprov och efterföljande behandlingar kan ge. Det betyder att ungefär hälften av de män som idag behöver ta vävnadsprov kan slippa det med STHLM3-testet utan att farlig cancer missas.
Kan ersätta PSA-prov för män mellan 50-70 år och visar om man har låg, normal eller förhöjd risk för prostatacancer.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen