Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 27 januari 2017

Psykologen om samlarsyndrom: Mer än 1,5 procent drabbade

Att vilja spara och behålla saker är inget konstigt. Men om sakerna blir så många att de förhindrar ett normalt liv i hemmet, då kan det handla om sjukligt samlande.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Smala gångar mellan högar av skräp, papper, tidningar och diverse prylar som ”kan vara bra att ha”. En säng man inte längre får plats att sova i. Kartonger och lådor staplade från golv till tak.

Så kan det se ut hemma hos en person med samlarsyndrom.

Samlarsyndrom som diagnos

Fenomenet är inte nytt men räknades tills nyligen som en undergrupp till diagnosen tvångssyndrom. Först 2013 blev patologiskt samlande, eller samlarsyndrom som det också kallas, en egen diagnos.

– Själva problemet är välkänt men från forskningens håll började man uppmärksamma detta ganska sent, säger psykologen Volen Ivanov, som själv började intressera sig för samlarsyndrom för ungefär sju år sedan.

Volen Ivanov, psykolog.
Volen Ivanov, psykolog.

Förstå orsakerna bakom

Han menar att det är viktigt att samlarsyndrom blivit en egen psykiatrisk diagnos, skild från tvångssyndrom.

– Patienter som uppfyller den nya diagnosen har ofta haft beteendet länge och behandlats som om de hade tvångssyndrom. Men den behandlingen har inte haft så god effekt. Därför behövde vi förstå mer om orsakerna bakom patologiskt samlande, förklarar Volen Ivanov.

Enligt en välgjord brittisk forskningsstudie led minst 1,5 procent av befolkningen i ett område i södra London av samlarsyndrom. Om den siffran stämmer även för Sverige vet man inte säkert, det kan finnas en viss variation mellan olika länder. Utifrån sin kunskap och sina erfarenheter bedömer Volen Ivanov att 1,5 procent i varje fall knappast är någon överdrift.

– Men det är också viktigt att få fram att det finns många grader av den här sjukdomen. Långt ifrån alla drabbade är som de där allra svårast sjuka man ibland ser på tv.

Ärftlighet spelar in

Forskningen om samlarsyndrom är fortfarande i sin linda. Men en sak är säker, och det är att genetiken spelar en viktig roll. Patologiskt samlande tenderar att klustras i familjer och släkter.
Vilka miljöfaktorer som har betydelse för sjukdomen är däremot mer oklart. Mer forskning behövs för att hitta och bekräfta samband.

Tecknen på patologiskt samlande kan komma tidigt, redan i tonåren, men blir värre med åldern.

– De som söker vård har en medelålder på strax över 50 år. En förklaring till det kan vara att det tar lång tid att samla på sig tillräckligt med saker för att det ska bli ett stort problem, säger Volen Ivanov.

Sparar planlöst

Generellt har personer med samlarsyndrom en stark, känslomässig anknytning till sina saker. De ser ofta potentiella användningsområden för allt, från en begagnad pappersservett till ett gammalt kvitto eller en trasig radio. Sakerna samlas planlöst, utan organisation och struktur.

– Många med samlarsyndrom har även en samsjuklighet, ofta med ADHD och ADD, men även med andra psykiska och somatiska sjukdomar. Det gör att samlandet kompliceras ännu mer.

Volen Ivanov och hans kollegor vid Karolinska Institutet har testat KBT, kognitiv beteendeterapi, mot patologiskt samlande. Långt ifrån alla patienter blev friska även om en majoritet av dem tyckte att behandlingen hjälpt dem att må bättre.

– Många uppskattade behandlingen och fick symtomlindring, men det här problemet är svårt att komma åt.

Tänka i nya banor

En viktig del av behandlingen handlar om att komma i gång med sortering i hemmet och att tänka i nya banor. Fokus ligger på att skapa en funktion, som att kunna sitta i soffan eller äta vid matbordet, snarare än på att slänga saker.

– Det brukar ta ganska lång tid att hitta motivationen och orken att faktiskt ta tag i problemen.

KBT mot patologiskt samlande kan ges både individuellt i och i grupp. Volen Ivanov förespråkar det senare.

– De här människorna är ofta ganska isolerade. Då kan det vara väldigt värdefullt att få se att det finns andra som kämpar med samma sak.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen