Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 20 december 2016

Psykologens tips för en smärtfri julklappsutdelning

Att ge till andra får oss inte bara att känna stolthet över oss själva och samhörighet med varandra. Studier över “givandets psykologi” har visat att följderna av att ge sträcker sig ganska långt. Blodtrycket sänks, stressnivån minskar och dessutom känner vi oss lyckligare tiden efteråt. Perfekt? Ja, inte bara....

För trots dessa positiva effekter kan givandets högtid – julen – ibland bli en stökig tillställning. Avundsjuka, girighet och otacksamhet är några oönskade julgäster.

Vad behöver man känna till om hur människor fungerar för att julklappsutdelningen ska gå så smidigt som möjligt? Land har frågat psykologen Liv Svirsky.

 “Information overload”

Kanske märks vår ständigt växande julklappsbudget allra tydligast när man tittar på barnens pakethögar. Att öppna allt på en gång kan vara praktiskt för de vuxna men samtidigt svårt för barnen. Deras förmågan att hålla ordning på mycket information är nämligen inte särskilt utvecklad.

– Små barn har svårt att ta in alltför mycket på en gång, det är en mognadsfråga, så som vuxen får man försöka anpassa sig till det. Säger Liv Svirsky.

I stället kan man sprida ut julklappsutdelningen över dagen, så att barnen får en chans att uppfatta vad de får.

– Alla presenter kanske inte måste ges samtidigt. Man kanske kan ge någon på morgonen innan frukosten, och något vid lunchen, och några efter Kalle Anka. Så hinner man titta tillsammans på vad de fått och säga oj, det var fint.

Ha rimliga förväntningar

Ibland är vi människor oväntat dåliga på att ta in nya saker. Inte minst när det handlar om traditioner. Saker ska göras på samma sätt som alltid. Även om det blev stressigt förra julen, är det ett helt år tills nästa gång. Och då har vi glömt bort hur det gick. För att undvika att upprepa samma misstag varje år är det viktigt att anpassa sina förväntningar. Det gör man genom att utgå från hur det faktiskt brukar se ut.

– Det är väldigt lätt att hålla fast i saker som inte fungerar för att det är tradition. Vi förväntas göra på ett visst sätt på julen. Men testa att sätta er ner och gå igenom vad som blev bra och vad som blev dåligt förra gången. Dra nytta av tidigare erfarenheter. Ibland kan det räcka att tänka: Men vänta, om det inte brukar bli trevligt att göra på ett visst sätt, måste det ändå alltid vara så?

Barn kan säga tack

Små barn har ännu inte lärt sig de sociala konventioner som vuxna följer. De låtsas inte tycka om saker för att vara trevliga. Att de ibland knappt noterar vad de fått kan vara tråkigt för den som köpt presenten. Ska man som förälder acceptera barnets ointresse eller finns det något man kan göra?

–  Som förälder kan man lära även små barn att tacka för presenter. Även om inte själva presenten var uppskattad så kan man ändå tacka för omtanken.

För vems skull ger vi?

Det är svårt att veta vad andra önskar sig, och resultatet blir att många julklappar inte uppskattas särskilt mycket. Varför lägger vi ändå så stora summor på dem? En anledning är att vi själva får känna oss nöjda och stolta. Liv Svirsky tycker att detta är något vi kan fundera mer på.

– Ibland handlar det om ens egen tillfredsställelse. Det kan vara bra att tänka: För vems skull ger jag? Då kan man kanske ge på ett sätt som blir bättre för mottagaren. Skulle mitt mitt barn ha större nytta av att han få pengar och kunna köpa det han vill, eller att jag sparar dem tills han är 18? Eller att jag sprider ut gåvorna under året när de behövs?

Acceptera skillnaderna

Under julen träffar vi personer som vi inte brukar umgås med. Särskilt om det är två olika sidor av släkten som möts, kan det uppstå något som liknar en kulturkrock. Om det finns olika syn på hur man ska ge kan julklapparna bli en konfliktyta. Hur hanterar man att vissa dränker barnen i gåvor när man försöker lära dem att visa kärlek på annat sätt än genom prylar? Eller att några släktingar inte verkar bry sig alls eftersom de knappt ger någonting? Enligt Liv Svirsky är det viktigt att acceptera att värderingarna kring traditioner kan se väldigt olika ut.

–  Vi har olika syn på hur saker ska vara och göras, och det får man helt enkelt försöka acceptera. Det betyder inte nödvändigtvis att man håller med, men firar flera familjer ihop så är chansen stor att man kommer få rucka lite på sina egna önskningar och mötas i kompromisser.

Gör det rättvist

Vår förmåga att förstå världen utvecklas under hela livet, ofta i “utvecklingssteg” som sker vid en viss ålder. När små barn bedömer värdet på någonting, kan de lätt haka upp sig på oviktiga saker som storlek eller antal. I julklappssammanhang kan det få dem att känna sig orättvist behandlade, även om de i själva verket inte är det.

– Små barn kan fastna i att exempelvis räkna antal. De kanske bara ser att syskonet fick femton legobitar, medan de själva bara fick en Iphone. Det kan vara bra att tänka på ifall de blir missnöjda, säger Liv Svirsky.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen