Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 februari 2020

Rangan Chatterjee: Så minskar du stressen – med 3-4-5-andning

Lär dig enkla andningsövningen som minskar stress och ångest. Läkaren Rangan Chatterjee tipsar om 3-4-5-andningen. Så här funkar den.

 Om du andas på rätt sätt kan du bli fri från stress och ångest. 3-4-5-andning är enkel att lära sig och ger effekt direkt.
Om du andas på rätt sätt kan du bli fri från stress och ångest. 3-4-5-andning är enkel att lära sig och ger effekt direkt. FOTO: istock

Hur du andas påverkar hur du mår, både psykiskt och fysiskt. Andas du på rätt sätt kan besvär som smärta, depression och stress lindras avsevärt.

Rangan Chatterjee tipsar om stressbalans

Detta berättar den världsberömde engelske läkaren och författaren Rangan Chatterjee om i sin bok Stressbalansen: Omstart för kropp, sinne, relationer och livsglädje.

3-4-5-andning

En metod som Rangan Chatterjee rekommenderar kallas för 3-4-5-andning. Den anses vara mycket effektiv mot ångest och stress.

Läs också: Restless legs – detta behöver du veta

Så gör du 3-4-5-andning

• Andas in i 3 sekunder.

• Håll andan i 4 sekunder.

• Andas ut i 5 sekunder.

Upprepa övningen ett par gånger, tipsar Rangan Chatterjee. Ett alternativ är att göra övningen under fem minuter. Hitta det sätt som passar dig.

Ökar välbefinnandet

Det som händer i din kropp när utandningen är längre än inandningen är att du dämpar aktiveringen av stress. Samtidigt går din kropp in i ett skönt tillstånd av välbefinnande och lugn.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen