Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 20 februari 2017

Resistenta bakterier – det här behöver du veta

Multiresistenta bakterier som står emot mot antibiotika ökar i hela världen inte minst i Sverige. Det är en farlig utveckling som kan drabba även dig.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

Bakterier kan ibland utveckla egenskaper som gör dem motståndskraftiga mot en eller flera typer av antibiotika. Till exempel kan de ”lära sig” att bryta ner antibiotikan eller hindra den från att ta sig in i cellerna.

I allvarliga fall blir bakterierna så duktiga på att stå emot antibiotika att den blir verkningslös. Det betyder att vi inte har några, eller i varje fall väldigt få, vapen för att försvara oss mot allvarliga infektioner som orsakas av de resistenta bakterierna.

Ju mer antibiotika vi använder, desto mer verkningslös blir den. Därför är det väldigt viktigt att hålla nere användningen så mycket som möjligt.

Resistensen fortsätter öka

Resistenta bakterier sprids på samma sätt som alla andra bakterier. De kan överföras från andra människor, djur, miljön och maten vi äter. Men inte bara det, de här lömska bakterierna kan dessutom föra över sin resistens på andra sorters bakterier.

I Sverige minskar förskrivningen av antibiotika. Trots det fortsätter resistensen att öka. Utvecklingen är svår att bromsa.

Enligt Folkhälsomyndigheten är problemet störst med resistenta tarmbakterier. Andra exempel på resistensproblem är att antibiotikatabletter inte biter på en del patienter med urinvägsinfektion. Då måste de läggas in på sjukhus i stället, och få antibiotika intravenöst. Det har också hänt att resistenta bakterier spritt sig på avdelningar för för tidigt födda barn. Tyvärr har det lett till dödsfall.

Mindre antibiotika i glesbygd

Hur mycket antibiotika som förskrivs varierar över landet. Men generellt används mest per invånare i storstäder och minst i glesbygd. Enligt Maria Grape, chef för enheten antibiotika och vårdhygien vid Folkhälsomyndigheten, tyder de stora skillnaderna på att det skriv ut onödigt mycket antibiotika.

Det pågår forskning för att ta fram nya anitbiotikapreparat, men det kommer ta lång tid innan de är färdiga att använda. Vi måste alltså vara rädda om den antibiotika vi har.

Så här bidrar du till att bromsa resistensen

1. Noggrann hygien. Tvätta händerna noga och ofta. Särskilt efter toalettbesök och i samband med matlagning och ätande. Det motverkar smittspridning.

2. Bara när det behövs. Antibiotika hjälper bara mot infektioner orsakade av bakterier, inte vid virusinfektioner. Propsa alltså inte på antibiotika vid influensa eller en kraftig förkylning. Har du en bakterieinfektion behövs antibiotika ibland men inte alltid. Tycker du att din läkare verkar skriva ut antibiotika lite väl lättvindigt, ställ frågor för att försäkra dig om att det inte finns några andra alternativ.

3. Friska djur. Har du husdjur, lär dig hur du tar hand om dem för att hålla dem så friska som möjligt. Då minimerar du risken att de ska behöva behandlas med antibiotika.

4. Hantera rester rätt. Antibiotika som blivit över ska lämnas in på apoteket. Häll absolut inte ut i avloppet och spara inte till eventuellt framtida behov.

Detta är skillnaden mellan bakterier och virus?

Den största skillnaden är att virus har en mer komplex struktur än bakterier.

Virus är svårare att bekämpa med läkemedel eftersom läkemedlet också riskerar att skada kroppens egna celler. Bakterier däremot, har en egen struktur som inte finns i kroppens celler. Dessa kan bekämpas med antibiotika.

Influensa och förkylning orsakas av virus och kan därför inte behandlas med antibiotika.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Antibiotikaresistens.se, Jordbruksverket

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen