Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 december 2019

Rödbetor kan bekämpa mygg

Bekämpa mygg med hjälp av rödbetor. Visst kan det låta som rena fantasierna. Men det är faktiskt fullt möjligt, visar ny spännande forskning.

 Bekämpa myggen med hjälp av skal från rödbetor. Enligt ny forskning är metoden mycket effektiv.
Bekämpa myggen med hjälp av skal från rödbetor. Enligt ny forskning är metoden mycket effektiv. FOTO: Istock

Svenska och amerikanska forskare har upptäckt att skal från vanliga rödbetor innehåller ett doftämne som är mycket effektivt mot mygg.

En miljon kronor per gram

Ämnet, som heter geosmin, har tidigare framställts syntetisk till skyhöga kostnader. Ett enda gram betingar ett pris av en miljon kronor.

Revolutionerar myggbekämpningen

Att ämnet nu har visat sig finnas naturligt i saften från rödbetsskal anses därför kunna revolutionera myggbekämpningen. Rödbetor är billiga och kan odlas nästan överallt, konstaterar forskarna. Dessutom är rödbetsmetoden både naturlig och miljövänlig.

Läs också: Därför blir du myggbiten mitt i vintern

Stark dragningskraft

Det magiska med detta exklusiva ämne är att mygghonorna inte kan motstå doften av det. Med hjälp av denna dragningskraft är det enkelt att gillra myggfällor, menar Marcus Stensmyr, forskare i zoologi. Det är bara att parfymera vatten med väldoften.

Effektiv myggfälla

En hink med vatten där rödbetsskal får ligga i 24 timmar blir en effektiv myggfälla, berättar Nadia Melo, forskarassistent på Lu.se. På insidan av hinken placerar man tejp där myggorna fastnar. De kan därmed inte lägga sina ägg.

Lika effektiva

Fältstudier har gjorts med både den syntetiska varianten av geosmin och med samma ämne från rödbetsskal. Bägge visade sig vara lika effektiva.

Problem med mygg

Forskarna föreslår nu att rödbetsmetoden till att börja med ska användas i myggtäta, fattiga delar av Afrika, Sydamerika och Asien där myggen sprider allvarliga sjukdomar.

På egen hand

Om det är någon idé att experimentera med rödbetor på egen hand när myggplågan surrar som värst förtäljer inte historien, försök har ännu inte gjorts på svenska myggarter.

Källa: Lunds universitet

Läs också: Så sköter du om julgranen – 10 smarta tips

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen