Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 12 september 2016

4 oväntade hälsoeffekter av att äta nitratrika grönsaker

Rödbetsjuice är rena medicinen. När vi dricker den bildas ämnen i kroppen som både vidgar blodkärlen och ökar blodflödet. Här får du fler hälsoeffekter och tips på nitratrika grönsaker.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Rödbetor, liksom spenat, sallad och mangold innehåller mycket nitrat. Munnens bakterier omvandlar den till nitrit, som i sin tur omvandlas till kväveoxid när vi sväljer ned spenaten eller rödbetorna.

Det är kväveoxiden som har de intressanta medicinska effekterna. Den vidgar blodkärlen och förbättra blodflödet till skelettmuskulaturen med närmare 40 procent. Inom elitidrott används därför rödbetsjuice för att öka uthålligheten.

För att få den kärlvidgande effekten och det ökade blodflödet som är så bra för din kropp bör du få i dig:

• 200 till 300 gram färsk spenat
• 3–4 rödbetor eller 1–2 dl rödbetsjuice om dagen.

4 effekter av att äta nitratrika grönsaker:

1. Skyddar magen. Kväveoxiden som bildas via de aktiverar slemhinnornas egna skyddsmekanismer och minskar risken för till exempel magsår, visar en studie vid Uppsala universitet.

2. Sänker blodtrycket. Blodkärlen vidgas och blir mer elastiska av kväveoxiden vilket kan ha en blodtryckssänkande effekt.

3. Ökar sexlusten. Flera studier visar att den blodkärlsvidgande effekten även kan höja sexlusten och potensen.

4. Ger mer ork. Kväveoxiden ökar blodflödet till musklerna, vilket förbättrar deras syreupptagninsförmåga och ökar uthålligheten vid fysisk ansträngning.

Så mycket rödbetor eller spenat ska du äta:

200 till 300 gram färsk spenat, 3–4 rödbetor eller 1–2 dl rödbetsjuice om dagen. Det är en lagom dos för att få den kärlvidgande effekten och det ökade blodflödet.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen