Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 15 juni 2018

Rök från vedeldning kan göra dig dement

Umeå

Den som andas in rök från vedeldning löper risk att drabbas av demens. Och det redan vid nivåer som ligger under gränsvärdet. Det visar en ny långtidsstudie vid Umeå universitet.

Samtidigt får studien kritik för att inte ta hänsyn till gamla och nya vedpannor.

 Ofta är det trafiken som har ansetts vara den största boven, men lokalt kan vedeldning ha lika stor påverkan på hälsan visar en ny studie.
Ofta är det trafiken som har ansetts vara den största boven, men lokalt kan vedeldning ha lika stor påverkan på hälsan visar en ny studie. FOTO: Alamy

Att andas in rök från vedeldning eller bilavgaser orsakar inte bara astma och risk för hjärtkärlsjukdom, det ger också risk att drabbas av demens. Det visar en studie av 1 800 Umeåbor, som gjorts av forskare vid Umeå universitet och SMHI i Norrköping.

”Vi kan se att både bilavgaser och vedeldning var för sig orsakar en förhöjd demensrisk. Vi kan dessutom se negativa effekter även vid nivåer under myndigheternas gränsvärden”, säger Anna Oudin, forskare på Enheten för yrkes- och miljömedicin, vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Läs också: Är din glömska normal? Kolla checklistan

70 procents ökad risk för demens

I studien har forskare vid Umeå universitet och SMHI i Norrköping studerat insjuknande i demenssjukdomar under en 15-årsperiod och jämfört det med partikelhalten från trafik och vedeldning där personerna har bott.

 I hushåll med egen kamin eller vedpanna är det mer än 70 procents ökad risk att drabbas av demens.
I hushåll med egen kamin eller vedpanna är det mer än 70 procents ökad risk att drabbas av demens. FOTO: dpa picture alliance / Alamy

Varje år dör flera tusen personer i Sverige till följd av luftföroreningar. Ofta är det trafiken som har ansetts vara den största boven, men lokalt kan vedeldning ha lika stor påverkan på hälsan. Boende i områden med de högsta halterna av rök från vedeldning hade en 30-procentig ökning av risk att drabbas av demenssjukdomar. I hushåll med egen kamin eller vedpanna var ökningen mer än dubbelt så stor: De löpte mer än 70 procents ökad risk att bli dementa.

Läs också: Ha koll på hörseln för att minska risken för demens

Bristfällig studie

Att luftföroreningar kan öka risken för demens är relativt nytt. Resultaten från Umeå är därför värdefulla för att bättre förstå de samband som nu observerats i fler studier i många olika länder. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

Men studien är bristfällig menar PelletsFörbundet, då den baseras på uppskattade emissioner (det vill säga utsläpp) från all vedeldning och inte gör någon skillnad på modern och gammal teknik.

”När man lägger alla emissioner i klump så framstår naturligtvis all vedeldning som om den vore dålig teknik, när problemen egentligen ligger på ett mindre antal anläggningar med gammal utrustning.”, säger Bengt-Erik Löfgren på förbundet i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen