Rök från vedeldning kan göra dig dement
Den som andas in rök från vedeldning löper risk att drabbas av demens. Och det redan vid nivåer som ligger under gränsvärdet. Det visar en ny långtidsstudie vid Umeå universitet.
Samtidigt får studien kritik för att inte ta hänsyn till gamla och nya vedpannor.
Att andas in rök från vedeldning eller bilavgaser orsakar inte bara astma och risk för hjärtkärlsjukdom, det ger också risk att drabbas av demens. Det visar en studie av 1 800 Umeåbor, som gjorts av forskare vid Umeå universitet och SMHI i Norrköping.
”Vi kan se att både bilavgaser och vedeldning var för sig orsakar en förhöjd demensrisk. Vi kan dessutom se negativa effekter även vid nivåer under myndigheternas gränsvärden”, säger Anna Oudin, forskare på Enheten för yrkes- och miljömedicin, vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.
Läs också: Är din glömska normal? Kolla checklistan
70 procents ökad risk för demens
I studien har forskare vid Umeå universitet och SMHI i Norrköping studerat insjuknande i demenssjukdomar under en 15-årsperiod och jämfört det med partikelhalten från trafik och vedeldning där personerna har bott.
Varje år dör flera tusen personer i Sverige till följd av luftföroreningar. Ofta är det trafiken som har ansetts vara den största boven, men lokalt kan vedeldning ha lika stor påverkan på hälsan. Boende i områden med de högsta halterna av rök från vedeldning hade en 30-procentig ökning av risk att drabbas av demenssjukdomar. I hushåll med egen kamin eller vedpanna var ökningen mer än dubbelt så stor: De löpte mer än 70 procents ökad risk att bli dementa.
Läs också: Ha koll på hörseln för att minska risken för demens
Bristfällig studie
Att luftföroreningar kan öka risken för demens är relativt nytt. Resultaten från Umeå är därför värdefulla för att bättre förstå de samband som nu observerats i fler studier i många olika länder. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos One.
Men studien är bristfällig menar PelletsFörbundet, då den baseras på uppskattade emissioner (det vill säga utsläpp) från all vedeldning och inte gör någon skillnad på modern och gammal teknik.
”När man lägger alla emissioner i klump så framstår naturligtvis all vedeldning som om den vore dålig teknik, när problemen egentligen ligger på ett mindre antal anläggningar med gammal utrustning.”, säger Bengt-Erik Löfgren på förbundet i ett pressmeddelande.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.