Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 10 januari 2017

Roten till det goda! 10 skäl att äta ingefära

Ingefära är inte bara gott, det är också otroligt nyttigt. Den här härligt smakrika kryddan kan både förebygga ohälsa och lindra smärta, inflammation och illamående.

1. Hjälp för reumatiker

Ingefära innehåller anti-inflammatoriska ämnen, och i olika försök har personer med artros och reumatoid artrit både fått smärtlindring och bättre rörlighet i lederna vid regelbundet intag.

2. Bättre matsmältning

Just för att ingefära är inflammationshämmande kan det också hjälpa en krånglande mage. I försök har det visat sig att ingefäran dessutom motverkar förstoppning genom att den snabbar upp ämnesomsättningen. Prebiotikan i ingefära bidrar till en sund bakterieflora i tarmen.

3. Motverkar högt kolesterol

Ingefära kan hjälpa till att sänka höga kolesterolvärden och bland annat minska risken för blodproppar.

4. Reglerar blodsockernivån

Personer med diabetes typ 2 kan ha nytta av att äta ingefära regelbundet. I kombination med en bra kost i största allmänhet tycks ingefära nämligen kunna hålla nere blodsockret.

5. Slipp åksjuka

Tugga i dig en matsked riven ingefära innan du sätter dig i bilen eller kliver på färjan, det hjälper mot illamående. Enligt tarmforskaren Giulia Enders blockerar ämnen i ingefära kräkcentrum och kräkreflexen. Även illamående kopplat till kemoterapi kan mildras om patienten äter ingefära.

6. No more graviditetskräks

Vetenskapliga studier antyder att ingefära är effektivt mot graviditetsillamående, även allvarligt sådant.

7. Kan motverka cancer

Ämnet gingerol i ingefära har i försök in vitro visat sig kunna bromsa tillväxten av cancerceller vid änd- och tjocktarmscancer, bröstcancer, äggstockscancer och cancer i bukspottkörteln.

8. Lindrar menssmärta

Även svåra menssmärtor kan mildras med hjälp av ingefära och kan vara lika effektivt som exempelvis läkemedlet ibuprofen.

9. Skyddar hjärnan

Det verkar som att ingefära kan ha viss skyddande effekt mot Alzheimer’s. Dessutom finns det studier som visar att hjärnfunktionen förbättras direkt vid ingefäraintag, försökspersoner fick snabbare reaktionsförmåga och bättre arbetsminne.

10. Minskar risken för infektioner

Ingefära kan motverka virusinfektioner i luftvägarna.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen