Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 juli 2018

Rusning efter vätskeersättning ger brist på apoteken

Sommarens värmebölja får oss att köpa vätskeersättning som aldrig förr. Försäljningen på landets största apotekskedja har mer än fördubblats och flera apotek har slut på produkterna.

 Den extrema värmen har lett till rusning efter vätskeersättning på apoteken. Nu har flera sorter sålt slut.
Den extrema värmen har lett till rusning efter vätskeersättning på apoteken. Nu har flera sorter sålt slut. FOTO: IBL

Den största apotekskedjan, statliga Apoteket AB, har elva varianter av brustabletter och pulverpåsar som reglerar vätske- och saltbalansen i kroppen i sin webbshop. Tio är listade som ”slut i webblager”.

Magnus Frisk, som är kommunikationsansvarig på Apoteket AB, berättar att många kunder också kommer in på apoteken runt om i landet och vill ha hjälp och goda råd för att klara av både solen och värmen. Många köper vätskeersättning.

Läs också: 7 tecken på värmeslag

– Försäljningen av vätskeersättning har mer än fördubblats de senaste veckorna jämfört med i fjol. Det är viktigt att dricka mycket när det är varmt och vätskeersättningen hjälper till att tillföra vätska och salter när man svettas mer än vanligt, säger han.

Slutsålt på flera apotek

Just nu har Apoteket AB slut på vätskeersättning på en del apotek. Märket Resorb har varit restnoterat en tid, men beräknas komma tillbaka på apoteken under nästa vecka. De flesta apoteken har vätskeersättning av Apotekets eget märke hemma, men även det börjar ta slut på vissa håll nu.

– På apotek som står utan informerar vi kunderna om att de kan göra egen vätskeersättning. Det finns recept på bland annat 1177.se, säger Magnus Frisk.

Läs också: Så gör du din egen vätskersättning

Kronans Apotek är Sveriges tredje största apotekskedja med cirka 325 apotek i Sverige. Även där råder det brist på vätskeersättning. Av de elva preparaten i nätbutiken finns bara ett på lager. Övriga är slutsålda.

– Vi har ingen heltäckande bild, men till exempel går det inte att beställa via nätet hos oss, vilket betyder att det är slut hos leverantören. Det kanske finns kvar på något lokalt apotek, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Väderkoll: Så blir temperaturen där du bor – ladda ner Grönt Väder-appen här (obs: extern länk)

Tre på topplistan

Nätapoteket Apotea har slut på tre av sina vätskeersättningspreparat. På deras lista över de tio mest sålda produkterna i hela sortimentet ligger tre varianter av vätskeersättning tillsammans med värktabletter, medel mot halsbränna och nässprej.

Läs också: Så klarar du hälsan i värmen

Apotek Hjärtat med 390 apotek är landets näst största apotekskedja. I nätbutiken finns tio varianter av vätskeersättning till salu. Av dem är fyra sorter registrerade som ”tillfälligt slut”.

– Efterfrågan på vätskeersättning har varit betydligt högre än normalt. Det har varit brist på vätskeersättning på flera ställen i landet, men hyllorna är på väg att fyllas på under veckan och nästa vecka, säger Emelie Ericson, pressansvarig på Ica-gruppen som äger Apotek Hjärtat.

Läs också: Så slipper du vätskebrist i värmen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen