Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 15 mars 2019

Så blir du av med saltsuget

Det behöver varken vara svårt eller ta långtid att bli av med saltsuget – utan att tumma på smaken på maten! Här är knepen.

 Blev det lite för mycket salt i helgen? Lugn! Det går lätt att bli av med saltsuget.
Blev det lite för mycket salt i helgen? Lugn! Det går lätt att bli av med saltsuget. FOTO: Istock

Om du äter för mycket salt kan du bli sjuk. Ditt blodtryck kan bli förhöjt, vilket i sin tur kan orsaka allvarliga hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

Det finns alltså anledning att hålla igen på saltet och inte överskriva Livsmedelsverkets rekommenderade 6 gram om dagen.

Läs också: Experten: ”Att minska på saltet kan rädda liv”

Förhöjer smaker

Men det är väldigt lätt att det blir lite för mycket av det goda. För salt smakar ju så gott och den härliga sältan förhöjer smaken på det allra mesta vi äter.

Vänjer oss

Så visst är det frestande att salta extra. Men ju mer vi saltar desto mer vill vi ha. Vi vänjer oss nämligen vid saltsmaken och behöver allt mer för att känna den där förföriska sältan.

Men det går att bli av med saltsuget – utan att för den skull tumma på alla goda smaker.

Trappar ner långsamt

Hemligheten, enligt Livsmedelsverket, är att successivt trappa ner saltnivån i maten. Gör du det kommer du märka att suget minskar redan efter några dagar.

Men innan dina smaklökar har ställt om helt och hållet tar det 4-5 veckor, uppger Livsmedelsverket. Då har du troligtvis också ökat din förmåga att uppfatta och njuta av andra fina smaker i stället.

11 enkla råd mot saltsug

Här får du tips och råd som hjälper dig att minska på saltet i vardagen. För knepet är att med små steg minska på saltet för att till slut inte känna det där förrädiska saltsuget alls.

1. Vänj barnen vid lite salt

Det är bra om hela familjen är försiktig med saltet. För om barnen aldrig vänjer sig med salt mat är det lättare för dem som vuxna att äta lagom mycket.

2. Syra i stället för salt

Ersätt saltet med syra från exempelvis citron, lime, vin, vinäger och ättika som är mycket bra smakförhöjare.

3. Hetta i stället för salt

Använder du heta smaker av exempelvis chili, wasabi, pepparrot och andra heta kryddor i matlagningen kommer du inte känna något behöv av att salta.

4. Smakrika kryddor i stället för salt

Vitlök, oregano, spiskummin, anis, ingefära och gurkmeja är exempel på smakrika alternativ till salt.

5. Färska örter i stället för salt

Slösa med färska örter. Behovet av salt kommer att minska rejält.

6. Naturlig sälta i stället för salt

Om du har buljong, soja och ost i matlagningen kan du hoppa över saltet helt och hållet.

7. Ånga grönsakerna

Ångar du grönsakerna i stället för kokar dem så behålls smaken bättre och du behöver inte salta, tipsar kocken Stefan Eriksson.

8. Ugnsbaka mer

Ett annat knep från Stefan Eriksson är att ugnsbaka mer. Då koncentreras smakerna och du behöver inte alls lika mycket salt.

9. Vänta med att salta

Salta inte när du lagar maten utan vänta tills den ligger på tallriken. Men smaka först. Om du saltar mindre framträder andra smaker mer och när du väl upptäcker det så kommer du låta saltkaret vara.

10. Spenat kan minska saltsuget

Det finns inga vetenskapliga belägg för att det är så men spenat anses av många minska suget efter salt. Värt att prova!

11. Se upp med hel- och halvfabrikat

Det finns också skäl att vara försiktig med hel- och halvfabrikat från livsmedelsbutiken och även maten du äter på restaurang. Den innehåller ofta mycket salt.

Källa: Livsmedelsverket

Läs också: Så undviker du det dolda saltet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen