Så botar du sommarens getingstick
Det finns många hemmagjorda behandlingar och huskurer för att behandla sommarens getingstick. Vi listar knepen som funkar och hur du lurar krypet.
Så gör du om du blir stucken av en geting
Sticket smärtar men är oftast ofarligt
Ett getingstick är ofarligt om du inte är allergisk. Sticket ger en intensiv och pulserande smärta. Därefter svullnar och rodnar huden. Smärtan och svullnaden kan kännas i ett dygn, men går över. Det kan även svida och klia ett tag.
Lindra smärtan med kyla
Lägg is eller en kall kompress på sticket. Det brukar dämpa smärtan och svullnaden. En isbit inlindad i en servett eller handduk brukar funka bra.
Lindra klådan
Badda stickstället med alsolsprit eller alsogel som finns på Apoteket. Det brukar hjälpa mot klåda och sveda.
Undvik infektion
Tvätta området med tvål och vatten ifall du får en blåsa eller kliar mycket på det. Sätt gärna ett plåster över stickstället så undviker du att få infektion.
Läs också: Smarta tips som håller getingarna borta
Är det ett bistick – ta bort gadden
Ett bi lämnar gadden efter sig tillsammans med en giftsäck. Det gör inte getingen. Försök att omedelbart ta bort gadden från huden eftersom den fortsätter att föra in giftet. Bäst är att skrapa bort gadden med nageln eller med en matkniv. Då undviker du att giftblåsan pumpar in mer gift.
Då ska du söka vård
Får du en kraftig allergisk reaktion ska du snabbt söka hjälp på sjukhus, ringa 112 eller kontakta vårdcentralen. Vanliga allergiska symtom är: Illamående, att du kallsvettas, känner dig yr eller blir blek. Andra tecken är hjärtklappning, svårt att andas, hosta eller kraftig svullnad i ansiktet eller i svalget.
Så lurar du getingen!
- Ta bort getingbon redan tidigt på våren.
- Täck över kött och sötsaker när du serverar mat utomhus. Lägg gärna ut liknande mat på en annan plats så lockas getingarna dit istället.
- Undvik färgglada kläder eller parfymer – getingen tror att du är en blomma.
- Drick inte ur en öppnad burk eller flaska som har stått ute länge.
- Undvik häftiga rörelser i närheten av getingar – då tror den att du vill slåss och kommer sannolikt att attackera.
Källor: Medeca, Netdoktor.se, Vårdguiden 1177.se, Anticimex
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.