Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 29 februari 2016

Så ekosäkrar du innehållet i ditt badrumsskåp

Gå mot grönt och hitta nya, ekologiska alternativ i badrumsskåpet. Här får du veta vad du ska undvika respektive välja för ett skönare hudvårdsliv utan onödiga gifter.

Vill du leva lite miljövänligare och fokusera på naturliga ingredienser? Då kan det vara läge att se över vad du har i badrumsskåpet.

– Välj bort ämnen som är skadliga för miljön när de kommer ut i våra vatten. Allt vi använder i skönhetsväg tvättar vi ju av oss eller använder i duschen så det åker ut i våra avlopp.

Utsätt inte barnen

Det säger Hannah Sjöström, som driver bloggen Naturligt snygg och som senare i vår kommer med boken med samma namn.

Hannah Sjöström driver bloggen Naturligt snygg
Hannah Sjöström driver bloggen Naturligt snygg.

– Tänk dig en kallpressad ekologisk mandelolja mot huden i stället för propylenglykol och mineralolja som är restprodukter från petroleumindustrin. Inte så fräscht! Dessutom kan konventionella skönhetsprodukter innehålla hormonstörande ämnen och det vill man inte utsätta varken sig själv eller sina barn för.

Byt ut!

Börja din gröna resa med att titta in i duschen.

– När din vanliga duschkräm tar slut tycker jag att du ska testa en naturlig och ekologisk variant med milda tvättaktiva ämnen som stöttar huden, säger Hannah Sjöström.

Därefter kan du byta ut de produkter du har kvar på huden, som bodylotion, deo och ansiktskrämer.

– När du väl har börjat göra en grön skönhetsdetox kommer du efter hand att vilja byta ut det mesta. Men produkter som man har kvar på huden ska man väl fundera lite extra på, eftersom huden tar upp det man smörjer på den. Och produkter till barn skulle jag byta ut direkt!

Men är de ekologiska produkterna verkligen lika bra?

– De är bättre! Tänk dig själv – hudcellerna är levande, och ska man mata dem med syntetiska kemikalier som du hittar i kylarvätska och industriella impregneringsmedel eller ska du mata dina hudceller med näring i form av vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror från naturliga råvaror?

Här tipsar Hannah Sjöström om vad du bör säga nej och ja till i badrumsskåpet.

Undvik det här:

5 nej i innehållsförteckningen

1. Mineralolja

Namn i innehållsförteckningen: Mineral oil, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, vit mineralolja, medicinsk vitolja, oleum petrolen, oleum vaselini, paraffinum, vaselin oil, E 905, paraffin oil, liquid paraffin.

Därför ska du undvika: Utvinns ur råolja. Täpper till huden och saknar vitaminer eller andra nyttiga ämnen, men har lång hållbarhet. Mineralolja hittar du i till exempel symaskinsolja, motorolja och träolja, men också i många hudlotioner, salvor, läppcerat och babyoljor.

2. Parabener

Namn i innehållsförteckningen: Butylparaben, methylparaben, ethylparaben, proylparaben.

Därför ska du undvika: Syntetiskt framställda konserveringsmedel som är bakteriedödande och används för att öka hållbarheten. Kan vara allergiframkallande och misstänks vara hormonstörande.

3. Syntetiska parfymer

Namn i innehållsförteckningen: Fragrance, perfume.

Därför ska du undvika: Framställda av okända syntetiska kemikalier och tillverkarna behöver inte, av konkurrensskäl, uppge alla sina ingredienser i parfymerna. De flesta syntetiska parfymer innehåller ftalater, som är fertilitetstörande. Det finns 28 olika doftämnen som är förbjudna inom EU enligt kosmetikadirektivet, och som klassas som allergiframkallande. Även naturliga parfymer (baserade på eteriska oljor) kan vara allergiframkallande.

4. SLES/SLS

Namn i innehållsförteckningen: Sodium laureth sulphate, sodium lauryl sulphate, ammonium laureth sulfat.

Därför ska du undvika: Billig, syntetiskt framställd avfettare. Skapar lödder och är vanligt förekommande i tvålar, schampon och duschkrämer. Även i sådana som är Svanenmärkta och som kallas ”naturliga”. Anses vara irriterande på hud och i ögon.

5. PEG

Namn i innehållsförteckningen: Polyethylene glycol, och ibland följd av ett nummer, till exempel PEG 50 stearate.

Därför ska du undvika: Syntetiska emulgeringsmedel som används för att förhindra att produkter som består av vatten och fett skär sig. Beroende på hur man framställer PEG (på syntetiskt vis) kan ämnet ”smittas” med 1,4-dioxane, som är cancerframkallande och persistent, vilket betyder att det aldrig kan brytas ned i miljön.

Håll utkik efter!

5 ekomärkningar du bör känna till

Obs! Kom ihåg att alla ekologiska och naturliga produkter inte är certifierade.

1. Ecocert

Ecocert

Kontrollerar och granskar innehåll, råvaror, produktion samt förpackning. Innehållet ska bestå av minst 95 procent naturliga ingredienser och minst 10 procent av innehållet ska komma från ekologiska odlingar.

2. BDIH

BDIHlogo

Ställer höga krav på råvaror, produktion och miljö. Certifierade varor får inte innehålla syntetiska doftämnen, silikoner, paraffin och andra produkter från petroleum. Råvara från växter ska så långt som möjligt komma från kontrollerade ekologiska odlingar eller vilda uppsamlingar.

3. Soil association

Soil

Vara som märkts innehåller minst 95 procent ekologiska ingredienser. Produkter med 70–95 procent ekologiska ingredienser kan dock certifieras om de inte kallas ekologiska. Återstående innehåll får inte vara genmodifierat och har mycket hårda kriterier gällande påverkan på hälsa och miljö.

4. Cosmebio

cosmebiologo

Granskar innehåll och produktionens påverkan på miljön. Produkterna får inte testas på djur och får inte innehålla syntetiska dofter. Märkningen finns i två varianter, Eco och den strängare Bio.

5. Natrue

NATRUE

Har som mål att skapa en internationell standard. Finns i tre varianter med olika hårda krav på ekologiskt innehåll och naturliga ingredienser – Natrue natural cosmetics, Natrue cosmetics with organic portions och Natrue organic cosmetics.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen