Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 24 november 2016

Så får du bukt med dina munsår (varning för starka bilder)

Munsår sticker, kliar och bränner. Men det finns lindring att få. Forskaren Maria Bankvall tipsar om hur du bäst behandlar blåsor och sår på läpparna och i munnen.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Majoriteten av svenskarna drabbas någon gång av munsår. Det kan ge allt från lindriga besvär till svidande, brännande sår och ibland värk. De vanligaste orsakerna är herpes och afte.
– De kan se väldigt lika ut när man tittar på dem, men de beror på helt olika saker, säger Maria Bankvall, tandläkare och doktorand i oral medicin.

Upp till 80 procent av svenskarna är smittade av herpesviruset, som ligger vilande i nervbanorna och ibland blossar upp. Det visar sig som sår och blåsor på läpparna eller i munnen.
– Ofta reaktiveras viruset när man har ett nedsatt allmäntillstånd, om man är på väg att få en infektion eller är stressad. Många reagerar också på solljus, kyla och hormonförändringar, som menstruation, säger Maria Bankvall.

Men omkring två tredjedelar av virusbärarna får aldrig några sår och vet därför inte om att de är smittade.Herpesviruset går inte att bota, men viss lindring går att få.
– Det finns receptfria salvor och plåster som hjälper om man sätter in dem i tid.

Afte smittar inte

Afte drabbar regelbundet två procent av Sveriges befolkning. Det ger sår inne i munnen som kan vara väldigt smärtsamma och göra det svårt att både äta och prata. Vad afte beror på vet man inte. Forskarna tror att det till viss del är ärftligt och att lokala faktorer i munhålan – som bakterieflora och salivens sammansättning – spelar roll. Det är inte smittsamt.
– Afte bryter ofta ut när man utsätts för till exempel ett visst läkemedel, ett kraftigt stresspåslag, ett specifikt födoämne eller man råkar bita sig.

Lindring finns i både receptfria och receptbelagda preparat.
– För de som får symtom ibland kan det funka jättebra med receptfria geler. De som har svåra besvär kan få kortisonsköljning. Det botar inte, men lindrar symtomen, säger Maria Bankvall.

Vilket munsår har jag?

Herpes: Sitter på utsidan av läpparna, tandköttet och den hårda gommen.

Herpes
Herpes.

Afte: Finns på insidan av kinden, insidan av läpparna, tungan, mjuka gommen, munbotten, gomspenen, svalget.

Afte 2
Afte

Sår i mungiporna kallas angulär chelit och beror ofta på brist på till exempel järn eller B-vitamin. Personer med torr hud får lätt sår i mungiporna. Såren blir lätt infekterade och kan vara ganska svåra att bli av med.

Angulär chelit
Angulär chelit

Så lindrar du dina besvär

Herpes:

• Undvik utlösande faktorer som stress, dålig sömn, starkt solljus och kyla.
• Plåster. Apoteket har flera varianter som kan minska smärta, klåda och svullnad, dölja munsåret och förhindra smittspridning.
• Receptfri salva som är virushämmande kan förkorta munsårsperioden – men det gäller att börja behandlingen i tid.
• Receptbelagd salva kan i bästa fall stoppa munsårsutbrottet helt, eller rejält förkorta läkningstiden.
• Receptbelagda tabletter kan förhindra utbrottet helt, men tar inte bort viruset. Skrivs framför allt ut till de med stora besvär.
• Laser. Vissa tandläkare och kliniker behandlar herpes med laser, som kan förkorta utbrottet.

Det finns flera huskurer mot herpessymtom. Testa till exempel:
Citronmeliss. Ska lindra besvären och ge färre utbrott.
Vitlök. Har antiviral effekt och bekämpar munsår.
Mjölk. Sägs snabba på läkningsprocessen.

Att tänka på

 • Herpesviruset smittar när man har sår så ingen direktkontakt när du har aktiva herpesblåsor! Det gäller pussar, att dricka från samma glas och att dela cerat. Tänk också på att absolut inte ha oralsex när du har aktiva sår. Viruset smittar från mun till kön och vice versa.
 • När du väl har fått munsåret hjälper ofta inte medicin. Om det börjar sticka i läppen, du får sjukdomskänsla eller det svider är det dags att börja medicinera. När såret blommat ut är det för sent.
 • Afte:

  • Hitta dina orsaker. De utlösande faktorerna är individuella. Försök att hitta vad som triggar dina besvär: kan det vara specifika födoämnen eller kanske stress?
  • Tandkräm. Använd en mild tandkräm, som Zendium. Den optimerar förhållandena i munhålan. Kortisonsköljning kan lindra symtomen och minska inflammationen. Används vid svåra besvär och fås på recept hos tandläkare.
  • Lindrande gel. Apoteket har några varianter som lägger sig som en skyddande hinna över såret och lindrar.
  • Laser kan lindra besvären snabbt och även förlänga tiden mellan utbrotten.

  Sköt om dig!

  • Se till att hålla en god munhygien, borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och göra rent mellan tänderna.
  • Ät regelbundet och tänk på vad du äter – en sund kost bäddar för en god munhälsa.
  • Sov gott. Bra sömn bygger upp kroppen. Om du slarvar får du lättare ett nedsatt allmäntillstånd och då åker du lättare på infektioner.

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen