Så får du bukt med dina munsår (varning för starka bilder)
Munsår sticker, kliar och bränner. Men det finns lindring att få. Forskaren Maria Bankvall tipsar om hur du bäst behandlar blåsor och sår på läpparna och i munnen.
Majoriteten av svenskarna drabbas någon gång av munsår. Det kan ge allt från lindriga besvär till svidande, brännande sår och ibland värk. De vanligaste orsakerna är herpes och afte.
– De kan se väldigt lika ut när man tittar på dem, men de beror på helt olika saker, säger Maria Bankvall, tandläkare och doktorand i oral medicin.
Upp till 80 procent av svenskarna är smittade av herpesviruset, som ligger vilande i nervbanorna och ibland blossar upp. Det visar sig som sår och blåsor på läpparna eller i munnen.
– Ofta reaktiveras viruset när man har ett nedsatt allmäntillstånd, om man är på väg att få en infektion eller är stressad. Många reagerar också på solljus, kyla och hormonförändringar, som menstruation, säger Maria Bankvall.
Men omkring två tredjedelar av virusbärarna får aldrig några sår och vet därför inte om att de är smittade.Herpesviruset går inte att bota, men viss lindring går att få.
– Det finns receptfria salvor och plåster som hjälper om man sätter in dem i tid.
Afte smittar inte
Afte drabbar regelbundet två procent av Sveriges befolkning. Det ger sår inne i munnen som kan vara väldigt smärtsamma och göra det svårt att både äta och prata. Vad afte beror på vet man inte. Forskarna tror att det till viss del är ärftligt och att lokala faktorer i munhålan – som bakterieflora och salivens sammansättning – spelar roll. Det är inte smittsamt.
– Afte bryter ofta ut när man utsätts för till exempel ett visst läkemedel, ett kraftigt stresspåslag, ett specifikt födoämne eller man råkar bita sig.
Lindring finns i både receptfria och receptbelagda preparat.
– För de som får symtom ibland kan det funka jättebra med receptfria geler. De som har svåra besvär kan få kortisonsköljning. Det botar inte, men lindrar symtomen, säger Maria Bankvall.
Vilket munsår har jag?
Herpes: Sitter på utsidan av läpparna, tandköttet och den hårda gommen.
Afte: Finns på insidan av kinden, insidan av läpparna, tungan, mjuka gommen, munbotten, gomspenen, svalget.
Sår i mungiporna kallas angulär chelit och beror ofta på brist på till exempel järn eller B-vitamin. Personer med torr hud får lätt sår i mungiporna. Såren blir lätt infekterade och kan vara ganska svåra att bli av med.
Så lindrar du dina besvär
Herpes:
• Undvik utlösande faktorer som stress, dålig sömn, starkt solljus och kyla.
• Plåster. Apoteket har flera varianter som kan minska smärta, klåda och svullnad, dölja munsåret och förhindra smittspridning.
• Receptfri salva som är virushämmande kan förkorta munsårsperioden – men det gäller att börja behandlingen i tid.
• Receptbelagd salva kan i bästa fall stoppa munsårsutbrottet helt, eller rejält förkorta läkningstiden.
• Receptbelagda tabletter kan förhindra utbrottet helt, men tar inte bort viruset. Skrivs framför allt ut till de med stora besvär.
• Laser. Vissa tandläkare och kliniker behandlar herpes med laser, som kan förkorta utbrottet.
Det finns flera huskurer mot herpessymtom. Testa till exempel:
• Citronmeliss. Ska lindra besvären och ge färre utbrott.
• Vitlök. Har antiviral effekt och bekämpar munsår.
• Mjölk. Sägs snabba på läkningsprocessen.
Att tänka på
Afte:
• Hitta dina orsaker. De utlösande faktorerna är individuella. Försök att hitta vad som triggar dina besvär: kan det vara specifika födoämnen eller kanske stress?
• Tandkräm. Använd en mild tandkräm, som Zendium. Den optimerar förhållandena i munhålan. Kortisonsköljning kan lindra symtomen och minska inflammationen. Används vid svåra besvär och fås på recept hos tandläkare.
• Lindrande gel. Apoteket har några varianter som lägger sig som en skyddande hinna över såret och lindrar.
• Laser kan lindra besvären snabbt och även förlänga tiden mellan utbrotten.
Sköt om dig!
• Se till att hålla en god munhygien, borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och göra rent mellan tänderna.
• Ät regelbundet och tänk på vad du äter – en sund kost bäddar för en god munhälsa.
• Sov gott. Bra sömn bygger upp kroppen. Om du slarvar får du lättare ett nedsatt allmäntillstånd och då åker du lättare på infektioner.
Läs också: Så slipper du vara en torris – 5 tips för en mjuk vinterhud!