Vitamin B12 – så får du i dig tillräckligt
Brist på vitamin B12 kan ge allvarliga nervskador och blodbrist. Ät det här så får du i dig vad du behöver av det livsviktiga vitaminet.
Känner du dig extremt trött och har svårt att komma ihåg viktiga saker kan det vara tecken på vitamin B12-brist.
Läs också: Vanliga tecken på järnbrist
B12 viktigt för hela kroppen
Vitamin B12 är ett livsviktigt vitamin som spelar en avgörande roll för kroppens hela maskineri. Den som lider brist på vitamin B12 kan drabbas av bland annat blodbrist (anemi), problem med minnet och dålig balans.
Läs också: 9 tecken på vitamin B12-brist
Animaliska livsmedel
Det enda sättet att få i sig vitmin B12 är genom det du äter. I huvudsak handlar det om animaliska livsmedel.
Men det är inga stora mängder som krävs, en vuxen person behöver 2 mikrogram per dag.
Här är maten som innehåller vitamin B12
Fisk (varmrökt 11,53 mikrogram per 100 gram)
Kött (köttfärs nöt 1,57 mikrogram per 100 gram)
Skaldjur (räkor 3,52 mikrogram per 100 gram)
Ägg (kokt 1,95 mikrogram per 100 gram)
Lever (kalv 110,00 mikrogram per 100 gram)
Mjölk (mellanmjölk 0,59 per 100 gram)
Ost (cirka 2 mikrogram per 100 gram)
Mjölksyrade eller jästa (fermenterade) produkter kan innehålla lite vitamin B12. Läs också: Så maxar du järnintaget: Matcha rätt råvaror för bästa effekt
Veganer i riskzonen
Eftersom B12 nästan bara finns i animalisk mat är det viktigt att du som är vegan äter B12-tillskott. Det finns att köpa receptfritt på apoteket.
Vissa livsmedel är också vitamin B12-berikade, exempelvis havre-, sojadryck och risdryck.
Källa: Vårdguiden, Livsmedelsverket, svenska Yle, Tidningen Apoteket, Matkalkyl.se
Läs också: 4 viktiga hälsoeffekter av D-vitamin!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.